Rotete skrivebord med bøker, penner, en veske og en klokke. Foto: Pixabay

21. mars markeres verdens poesidag og i den anledning tenkte vi å tipse om noen fine diktbøker for deg som kanskje har lyst til å prøve deg litt i denne sjangeren, men vil starte mykt.

Dagen markeres for å sette fokus på kulturarv og hvordan muntlig diktning er blitt brukt til å overlevere verdier og kunnskap gjennom generasjoner – spesielt i kulturer der man ikke kunne lese og skrive. Dikt kan være både allmenne og personlige og viser at uansett hvor i verden vi bor, så har vi de samme spørsmålene og følelsene.

Og forresten, man må ingenting

Det er ikke til å stikke under en stol at mange forbinder dikt med analyser og tolkninger. Her skal det letes etter de skjulte meningene og leses mellom linjene. Men må man det? Nei, mener vi. Om ikke du vil, selvsagt – da sier vi kjør på! Det handler om å lese på en slik måte at det skaper glede for deg!

Og sånn sett er diktene ganske magiske. Bare noen få linjer kan få deg til å kjenne på forskjellige følelser og få deg til å tenke. Ikke tar de mye tid å lese heller. Så de er absolutt verdt å inkludere i lesingen din, mener vi.

Sanne gleder av Lars Saabye Christensen og Stian Hole. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Sanne gleder av Lars Saabye Christensen og Stian Hole

Denne boken er ett eneste langt dikt. Det er en liten innledning og en avslutning, men ellers er det bare en setning på annenhver side, sammen med en illustrasjon på motstående side. Illustrasjonene er laget av Stian Hole og innbyr til undring. Noen ganger ser man sammenhengen mellom bildet og setningen, andre ganger er det ikke like tydelig hva relasjonen mellom dem er. Men uansett er bildene fine å la tankene vandre rundt i og fordype seg i detaljene.

Dette er en vakker og enkel bok, men som allikevel sier så mye, og som kanskje kan få deg til å tenke over de små tingene i hverdagen med sann glede.

“Vi har blottlagt privatlivet, latt alle hemninger fare og støvsugd hver øyekrok i den hensikt å finne flest mulig gleder. Det har vi klart. Det er maktpåliggende for oss å understreke at disse gledene ikke er ironiske, de er, som tittelen sier, sanne.” – Saabye & Hole

Vi som er døde av Karin Fossum. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Vi som er døde av Karin Fossum

Karin Fossum kjenner vi best fra kriminallitteraturen. Bakom synger døden var den femtende og siste boka om den usedvanlig sympatiske politimannen Konrad Sejer. Det er nesten som en sorg at det er slutt.

Men visste du at Karin Fossum også er lyriker? Hun debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for.

Vi som er døde er en samling enkle dikt der store og små hendelser i et menneskeliv berøres. Mange underfundige og noen morsomme. I 1960 er Karin Fossum 6 år – er dette et frampek mot karrieren som krimforfatter?

Forsommer 1960
“Ikke en lyd
fra konvallene på nattbordet,
men jeg holder øye med dem.
Ligger stille og blir bedrøvet,
ser de tynne stilkene
gjennom glasset,
der giften siver ut.
Snart er vannet
en dødelig drikk.
Det tenker jeg lenge på
før jeg sovner”.

Ren poesi del 2. Redaktør Ellen Wisløff. Bokforside. Foto: Aller forlag.
Ren poesi: del 2 av Ellen Wisløff (red.)

Ellen Wisløff startet Instagram-kontoen @renpoesi litt ved en tilfeldighet. En kveld delte Wisløff et dikt hun likte godt og da hun våknet dagen etter hadde det fått utrolig mange likes og delinger. Hun fortsatte å dele lyrikk hun satte pris på og snart hadde hun over 100 000 følgere. Kontoen ble etterhvert til antologiene Ren poesi, Ren poesi del 2, Mer ren poesi og Skitten poesi. I disse bøkene har hun samlet de mest populære diktene som hun har delt.

I tilleg gir hun årlig ut et julehefte med dikt.

Diktene er av mange forskjellige forfattere, og de er vakre, triste, morsomme og ofte ganske så rett frem. Her kan man bare nyte og lese i eget tempo.

Mer ren poesi og Skitten poesi kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Du er nok av Victoria Dalsberget. Bokforside. Foto: Vigmostad og Bjørke.
Du er nok av Victoria Dalsberget

En annen poesibok som har hatt sitt utspring fra Instagram, er boken Du er nok. Victoria Dalsberget står bak kontoen @enkel_poesi, og boken ble lansert nå i mars 2021. I motsetning til Ellen Wisløff, er det selvskrevne dikt Dalsberget deler på sin konto.

Disse diktene er, som kontoen heter, enkel poesi. De er korte, men fulle av følelser. Det handler om selvbilde, kjærlighetssorg og kroppsfokus, og hele veien med den underliggende beskjeden om at du er nok som du er.

Songar av Jon Fosse. Bokforside. Foto: Samlaget.
Songar av Jon Fosse

Er du nysgjerrig på Jon Fosses litteratur? Den norske dramatikeren som er mest spilt etter Henrik Ibsen.

En ‘sneak-peek’ kan du få med denne lille diktsamlingen, Songar. Korte, enkle, klare dikt/vers, opprinnelig laget til festspillene i Bergen, og den gang tonesatt av Gabriel Fliflet.

Om kjærlighet og oppbrudd, om drikking, aldring og død. Rytmiske, poetiske og vakre, kjennetegnet på det meste av Fosses litteratur.

Andre båtsong
“Ein båt glid langsmed landet
og redsle er hans ro
Han stirer gjennom mørkret,