Jente med blått hår leser mellom bokhyller. Illustrasjonsfoto. Foto: Pixabay

Noen ganger kan en hel roman føles overveldende – selv en kort en. Eller kanskje du ikke vil lese hundrevis av sider om de samme personene og den samme handlingen hele veien? Novellesamlinger er en super måte å få mange inntrykk og opplevelser på, i en og samme bok. Det mest interessante med noveller er at de ofte kan ha en ganske åpen slutt. Man blir fort sittende å undre på hva som skjer videre.

Tretten måter å se på av Colum McCann. Bokforside.
Tretten måter å se på av Colum McCann

Tittelnovellen opptar mer enn halvparten av boka og hvert kapittel starter med et dikt. Historien starter en kald og snørik vintermorgen i New York, og hele handlingen foregår i løpet av en enkel dag.

Vi møter den pensjonerte dommeren Mendelssohn som undres på om han orker å stå opp, han føler seg så skrøpelig og det er så kaldt på soverommet. Mens han ligger der lurer han på hvorfor ting ble som de ble og om han kunne gjort ting annerledes?

Samme dag er han på vei for å spise lunsj med sønnen Elliot. Kanskje kan forholdet mellom dem kan bedres? Men sønnen forlater faren midt i måltidet og historien får en brå vending.

Dette er en historie om foreldreskap, tap og om livets mange tilfeldigheter … Her er klokskap, besk humor, dybde, refleksjon og en ganske så stor dose fandenivoldskhet!

Novellen har et nydelig språk og de andre to novellene er også velskrevne. Særlig historien Sh’khol utmerker seg. Denne historien handler om en mors fortvilelse og frykt da sønnen forsvinner.

Forfatteren har vunnet flere priser og anmelderne er samstemte i at denne novellesamlingen er et lite mesterverk.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Vinternoveller av Ingvild H. Risøy. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Vinternoveller av Ingvild H. Rishøy

Denne samlingen inneholder kun tre noveller, i alt 128 sider.

I alle de tre historiene er det mørkt på flere plan. En ung alenemor har kun noen få kroner igjen som skal holde til over helgen. En far skal kjøpe en pute til sønnen sin (noe som burde være enkelt, men som blir svært vanskelig) og en 17 år gammel jente rømmer med småsøsknene sine fra barnevernet.

Det er ikke lett å være menneske og forfatteren viser en helt spesiell empati og varme med personene hun beskriver. Det handler om klasseskiller og om de svakeste av oss, de som faller utenfor. Rishøy klarer på en innsiktsfull måte å si noe om hva fellesskapet har noe å si, at vi alle har en betydning.

Forfatteren skriver så vi blir glad i disse menneskene. Hun bruker ikke utestemme, kun enkle ord som beveger i et glassklart språk.

I 2014 ble Rishøy tildelt Brageprisen for Vinternoveller.

Bavian av Naja Marie Aidt. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Bavian av Naja Marie Aidt

Aidts noveller begynner ofte så tilforlatelig. Gjerne med en idyllisk, hyggelig scene fra hverdagslivet.
…men rett under overflaten lurer som regel katastrofen.

Selv sier Aidt at hun blir fysisk dårlig av sine egne noveller, men mener likevel at virkeligheten er verre.

I novellene hennes blir det ufarlige farlig, og små trivialiteter utarter seg til groteske dimensjoner. Historiene treffer deg som knyttneveslag, men du må lese videre. Og noen av dem er så ubehagelige at du skulle ønske du ikke hadde gjort det…

Fuglene tar ikke telefonen av Britt Karin Larsen. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Fuglene tar ikke telefonen: fortellinger av Britt Karin Larsen

Kort, sårt, spennende og morsomt om de som kanskje ikke passer inn, feilene vi alle kan gjøre og de som kanskje ikke er så stolte av seg selv og det de har gjort.

I denne lille samlingen får du møte folk du kan bry deg om.

Godt å lese, lavmælt og fint om forskjellige skjebner.

Denne boken ble omtalt på Bokstreif i Bokstreif i februar 2021, som ble filmet på grunn av Korona.

Se Tone Ks omtale av boka på YouTube her.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Vente på fuglen av Frode Grytten. Bokforside. Foto: Kagge forlag
Vente på fuglen: Noveller av Frode Grytten

I 2014 hadde Frode Grytten et prosjekt på Twitter, hvor han skulle skrive historier på bare 140 tegn, som var det det man hadde til rådighet. I denne boka har forlaget plukket ut de 200 beste.

Det er utrolig hva man kan få formidlet med så få ord! På hver side er det en ny historie, det er nesten som dikt, men selv om det er poetisk og kortfattet, er det lett å kjenne seg igjen.

Grytten har bygd opp boka som en historie fra fødsel til alderdom, og vi følger mennesket gjennom oppvekst, ungdomstid, forelskelser, etablering, hverdager, skilsmisse, glede, sykdom, oppturer og nedturer.

Til å nytes i små porsjoner når du egentlig ikke har tid.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Er heller den korte romanen noe for deg? Les våre tips til 7 korte romaner på under 200 sider.

Vil du ha noe enda kortere å lese på? Hva med å prøve deg på dikt? Les våre tips til 5 fine lyrikksamlinger for deg som vil prøve deg på å lese dikt.

Translate »