Mann leser sittende på en benk i gresset ved havet. Foto: Pixabay

Nytt år og nye muligheter! Du har kanskje satt deg noen mål for året som kommer? Er ett av dem å lese mer?

Her har vi samlet fem tips som kan hjelpe deg å komme tilbake i leserutinene og nå målet ditt.

1. Sett av tid til lesing

Det er (dessverre) slik at du må sette av tid til å lese, om du skal lese en fysisk bok eller en e-bok. Velger du derimot å høre lydbok, kan dette fint kombineres med andre gjøremål. Men det kan være greit om det er en aktivitet som ikke krever for mye tankearbeid av deg, slik at du ikke går glipp av handlingen når du skal lytte. Vil du bruke mindre tid, kan du også skru opp hastigheten på lydboken. Du vender deg overraskende fort til å høre i et raskere tempo.

2. Finn din leseplass

Synes du det er vanskelig å lese hjemme når du setter deg på akkurat samme plassen som du vanligvis sitter når du ser på TV? Kanskje kan det være lurt å lage seg en egen leseplass. Eller finne et sted utenfor huset som du kan begynne å assosiere med lesing. En kafé du liker å gå på, biblioteket ditt eller kanskje på hytta?

3. Les noe kort

Kanskje er det ikke en 500-siders roman du skal starte med om du har litt problemer med å få tid til lesingen. Ofte kan følelsen av å fullføre en bok, være god motivasjon til å starte på en til.

Hva med en poesibok? Det finnes mange fine samlinger på lyrikkhyllene våre, og når du leser kun for egen glede er det ingen krav om tolkning eller analyse. Les et par dikt hver dag og kos deg med dem akkurat slik du vil!

Les også 5 fine lyrikksamlinger for deg som vil prøve deg på å lese dikt

En kort roman kan fortsatt ha mye innhold og skape gode leseopplevelser. Og det er deilig å kunne bli ferdig med en bok i løpet av noen dager, selv om man ikke leser i timesvis hver kveld. Har du for eksempel et mål om å lese et visst antall bøker i løpet av året, kan korte romaner være et lurt knep på veien for å nå det.

Les også 7 korte romaner på under 200 sider

Synes du det er vanskelig å legge fra deg boka når det skjer noe spennende i slutten av hvert kapittel, kan novellesamlinger være en god løsning. Da kan du lese en novelle eller to hver kveld, og vite hvordan det gikk, uten å måtte fullføre hele boka. Dog kan det til tider være ganske åpne slutter på novellene, så kanskje må du gruble litt allikevel.

Les også 5 novellesamlinger når du ikke vil forplikte deg til en hel roman

4. Legg fra deg bøker som ikke engasjerer

Kjenner du at boken du holder på med nå ikke engasjerer eller motiverer deg til å lese videre, bytt bok. Du kan prøve igjen senere om du virkelig vil lese den, men kanskje er ikke denne boken for deg akkurat nå. Eller kanskje aldri. Livet er for kort til å lese bøker som ikke gir deg noe.

5. Ha alltid med deg en bok

Hvis du alltid har med deg en bok, er det lett å ta den fram når du har et ledig øyeblikk. Her er lesetipsene i punkt 3 supre, da de ofte ikke veier så mye. Eller så er selvfølgelig e-bøkene enda lettere å ha med, og da kan du ha med så mange bøker du vil, på lesebrettet eller mobilen. I bibliotekenes app, BookBites, kan du låne både e-bøker og lydbøker gratis.

Les mer om BookBites her.