Kvinne leser bok i en lenestol foran bokhylle. Foto: Pixabay.

I noen perioder er man bare ikke klar for å gyve løs på en 500-siders roman som det føles som man ikke vil klare å fullføre før i neste århundre. Eller man har kanskje et mål om å lese et visst antall bøker i løpet av året, men ser at det ikke går framover der man sitter med murstein nummer tre.

Da er de korte romanene helt geniale. Flere av disse kan man fullføre på en kveld eller to – og det i seg selv er ganske motiverende! Ikke går det utover handlingen heller. Disse bøkene beviser at man ikke trenger mangehundre sider for å bli glad i karakterene eller få fine leseopplevelser.

Agathe av Anne Cathrine Bomann. Bokforside. Foto: Gloria forlag.
Agathe av Anne Cathrine Bomann – 156 sider

Paris, rundt 1940-tallet. En psykiater har begynt å telle ned timer og dager til sin pensjon. Han begynner å føle seg gammel og vil bare få avviklet pasientene sine. Men en dag dukker Agathe opp, og selv om han ikke vil ha flere pasienter får hun overtalt sekretæren hans til å ta henne inn. Ikke lenge etter tar sekretæren seg plutselig fri og han må styre kontoret alene.

Agathe får en større påvirkning på livet hans enn han kunne forutsett. Det er ingen tvil om at doktoren blir fascinert av den unge pasienten og hennes dystre bakgrunn, og deres samtaler åpner noe i han og.

Dette er en lettlest, men hendelsesrik og varm roman der man blir glad i karakterene. Den har noe alvor i seg også, men man tar seg selv i å smile i det man lukker boken til slutt.

Helvete av Erlend Loe. Bokforside.
Helvete av Erlend Loe – 132 sider

Rakel er nyskilt og har kjøpt seg rekkehus. Hun har barna annenhver uke og merker det blir mye tid til overs når hun ikke har dem.

En av disse barnløse dagene bestemmer hun seg for å jobbe i hagen, og der finner hun en lem gjemt i gresset. Rakel åpner luken og finner en lang trapp. Hun bestemmer seg for å se hvor den fører – og vips står hun i resepsjonen til helvete!

Rakel bestemmer seg for å kjøpe klippekort (det er mye å se og klippekortet lønner seg), og allerede på sitt første besøk treffer hun djevelen. Kjemien mellom dem er øyeblikkelig. Rakel blir først skremt, men så tar hun seg i å tilbringe mer og mer tid der nede.

Men kan man være i et forhold med selve djevelen? Og skal hun og ungene bo med han i helvete?

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa av Tine J. Sir. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa av Tine J. Sir – 91 sider

Barnebarnet hjelper besteforeldrene å rydde ut av huset. Bestemor begynner å bli dement og skal på gamlehjem. Da de finner en eske med bilder øverst i et skap, blir bestemor opprømt, mens bestefar blir mutt og trekker seg litt unna.

Da barnebarnet senere besøker bestemoren på hjemmet, kommer historien bak bildene i boksen til overflaten – sammen med et helt nytt bilde av bestemor.

Dette er en herlig, liten bok som rommer så mye. Om å møte den store kjærligheten tidlig i livet, men også om å føle seg fanget av hverdagen med mann og barn og å ha et behov for å finne seg selv (igjen). Og om å gå seg bort på konsert og bli vist hvor toalettene er av Frank Zappa.

Jonas Eckel av Karin Fossum. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Jonas Eckel av Karin Fossum – 139 sider

Jonas Eckel (riktignok skrevet med c-k) en ganske ekkel type som kanskje ikke skjønner alle sosiale koder og forventninger. Han lever i sin egen boble og blir overlykkelig når han finner sin Lillian og de gifter seg. Hun er overvektig, handler mye på Fretex og er glad i likør og ukeblader.

Ekteskapet blir nok ikke helt som forventet. Det virker jo som at Eckel prøver å forstå sin kone, men hun blir mindre og mindre fornøyd, og hans forventninger blir sjeldnere og sjeldnere oppfylt. Etterhvert tar han henne med til «syden», for å redde forholdet, for der kunne han huske at det hadde vært så fint.

Forlaget skriver:
Romanen er et mørkt kammerspill over to tilsynelatende ordinære mennesker, skildret med nådeløs psykologisk realisme i et presist og rytmisk språk.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Beistet av Per Schreiner. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Beistet av Per Schreiner – 86 sider

Knut blir bitt av et ukjent dyr på vei hjem fra joggetur. De neste dagene sover han mye, føler seg stiv, uvel og utenfor. Når han begynner å komme seg, ser han at kroppen er i endring. Stemmen vil ikke helt samarbeide og er mer grynting. Hårfestet ser ut til å flytte seg nedover i pannen og den ene siden av kroppen er stiv. I tillegg begynner han å få smaken på rått kjøtt…

Hverken familien, kollegene eller naboene ser ut til å reagere på Knuts endrede utseende. Han håper det er forbigående bivirkninger av bittet, men etterhvert er det ingen tvil om at dyriske instinkter begynner å ta kontrollen.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

En uvanlig leser av Alan Bennett. Bokforside.
En uvanlig leser av Alan Bennet – 117 sider

Tror du dronning Elizabeth liker å lese? Hvis hun ikke gjør det, kan hun kanskje bli det?

Vi er i London, og en dag oppdager dronning Elizabeth bokbussen som står parkert utenfor Buckingham Palace, ved et område av slottet hun sjelden befinner seg. Hun går inn, og siden hun er så høflig, låner hun en bok. Av ren høflighet leser hun den, selv om den er kjedelig. Hun besøker bokbussen igjen og blir snart kjent med en fast låner der, kjøkkengutten Norman. Han hjelper henne med å velge bøker og de blir gode venner. Han forfremmes som følge av vennskapet, og ettersom tida går blir dronningen mer og mer oppslukt av bøker.

Hun benytter enhver anledning til å snakke om litteratur, enten hun snakker med hoffet eller statsledere. Hun begynner å sluntre unna kongelige rutiner til fordel for boklesing, noe som i høyeste grad bekymrer hoffet. For hva kan ikke all denne lesingen føre med seg? Dronningen begynner å gruble over så mangt og får opprørske tanker… Det kan ikke være bra?

Denne lille boka er en humørperle! Og en hyllest til lesingens gleder.

Min sønn av Arne Svingen. Bokforside. Foto: Vigmostad & Bjørke.
Min sønn av Arne Svingen – 158 sider

Hvor langt er du villig til å gå for barnet ditt? Dette er temaet i denne korte, men intense romanen av Arne Svingen.

Jorunn er mor til 16-årige Ronny, som en natt kommer hjem med blodige klær, mensom han gjemmer og ikke gir henne noen forklaring på. Like etter kan hun lese på nyhetene at en eldre kvinne er funnet drept i leiligheten sin i nabolaget. Og en ung mann med hettegenser er sett på stedet – akkurat slik hennes Ronny var kledd..

Forholdet mellom mor og sønn er skjørt fra før, han stenger henne ute av livet sitt.

Vil du lese ei spennende og ikke for lang bok som tar opp etiske spørsmål og som egner seg godt for samtale – er dette boka! Den kommer ut som et ledd i en serie bøker inspirert av de ti bud. Her er det budet om at «du skal hedre din far og din mor» som er utgangspunktet for fortellingen.
Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Vil du ha noe enda kortere å lese på? Hva med å prøve deg på dikt? Les våre tips til 5 fine lyrikksamlinger for deg som vil prøve deg på å lese dikt.

Translate »