Illustrasjonsbilde. Kaninører med blodsprut over. Tekst: God påske...

Påsken er krimtid for mange. Etter en hel dag ute i det (forhåpentligvis) nydelige påskeværet, kan det være godt å slappe av med en god bok når man kommer inn. Eller hva med å høre påskekrimmen på øret samtidig som man er på tur? Vi har samlet noen spennende bøker som passer like godt til bypåske som hyttepåske, og flere av dem er også å finne som lydbøker i BookBites.

I tillegg har vi laget noen krimvettregler som baserer seg på Fjellvettreglene – vi tør nesten påstå at de begge er like viktige å tenke på i påsken!

Krimmvettreglene. Basert på Fjellvettreglene. Laget av Nina Fredrikke Lehne for Holmestrandbibliotekene.
Krimvettreglene
  1. Planlegg hvilken bok du vil lese og meld fra at du ikke ønsker å forstyrres.
  2. Tilpass boken etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel – bli inne og les.
  4. Vær forberedt på skremmende partier – selv i en kortere bok.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å bedre leseopplevelsen – pledd, godterier, en kopp eller et glass med noe godt i.
  1. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn en god bok for deg og ikke tenk på hva alle andre leser.
  2. Bruk bokmerke. Vit alltid hvor i boka du er.
  3. Vend i tide – det er ingen skam å bytte bok om den ikke fenger.
  4. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Ned i sofaen og fram med boka.
Øyevitnet av Anna Bågstam. Bokforside.
Øyevitnet av Anna Bågstam

En idyllisk småby og et grufullt drap.

Harriet Vesterberg er en nyansatt krimetterforsker ved Politiet i Landskrona. Harriet er den litt uperfekte og smugrøykende etterforskeren som ikke helt har funnet plassen sin. Hun flytter inn i farens hus, i det idylliske tettstedet Lerviken. Harriet er bekymret for faren sin, hun lurer på om han har en begynnende demens.

Snart blir en kvinne funnet brutalt drept like ved og Lerviken er langt fra den idyllen Harriet husker fra barndommens somre.

Dessverre forstår hun ganske raskt at hun ikke er spesielt velkommen ved politistasjonen. Sjefen hennes foretrekker politiutdannede ansatte og har ikke tro på sosionomutdannede Harriet.

Det er flere potensielle mistenkte gjerningspersoner og Harriet ønsker seg forsterkninger utenifra. Men sjefen ønsker ikke innblanding og Harriet bestemmer seg derfor å følge egne spor.

Så melder det seg et vitne som hevder at Harriet kjenner morderen og hun må etter hvert jobbe hardt for å holde privatliv og jobb adskilt for snart dukker det opp gamle familiehemmeligheter, løgner, ryktespredning og svik.

Selve mysteriet er kløktig konstruert og historien er full av uventede vendinger.

Dette er første boka i en ny krimserie: Mordene i Lerviken. Bok nummer to i serien heter Skyggespillet.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ekteskapspakten av Michelle Richmond. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Ekteskapspakten av Michelle Richmond

Nygifte Alice og Jake mottar en litt uvanlig bryllupspresang, et tilbud om å delta i noe som kalles Ekteskapspakten. Paktens mål er at ektefellene skal hjelpe hverandre med å skape et livslangt og godt ekteskap.

I begynnelsen virker reglene i pakten fornuftige. Blant annet forplikter paret seg til å planlegge en felles tur hver tredje måned og de plikter alltid å ta telefonen hvis en av dem ringer.

Men etter hvert innser paret at det er en rekke spesielle oppdrag de må gjennomføre og at det er lett å gjøre feil. Bryter de en regel får det store konsekvenser …

Sakte går det opp for det unge ekteparet at pakten de har signert gjelder livet ut og det nye livet oppleves som et mareritt. Hvem kan de egentlig stole på?

Originalt plott og fengende psykologisk spenning.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Den tause pasienten av Alex Michaelides. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Den tause pasienten av Alex Michaelidis

I Den tause pasienten møter vi Alicia Berenson som forsøker å bevise for ektemannen Gabriel at hun har det bra. Det siste hun vil, er å være til besvær for Gabriel eller gjøre ham ulykkelig på noe vis. Inntil hun en kveld skyter ham fem ganger i ansiktet og aldri mer sier et ord.

Seks år etter møter vi psykoterapeuten Theo Faber på institusjonen der Alicia er innlagt. Han er overbevist om at han kan få Alicia til å snakke, noe ingen andre har klart. Mens vi følger Theo Fabers jakt på Alicias minner, får vi innblikk i Alicias dagboknotater.

En skikkelig spennende psykologisk thriller dette her.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Nå har natten alt av Jørgen Brekke. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Nå har natten alt av Jørgen Brekke

En psykologisk thriller. Den 23. oktober 2012 blir femten år gamle Liv Hassel drept i et skogholt i fredelige Horten, mens foreldrene hennes er i Mexico. Den tre år eldre Vegar Johnsen blir dømt for drapet.

Åtte år senere møter Livs søster, Mia, uventet på et tidligere vitne i saken. Dette møtet reiser foruroligende spørsmål. Er Johnsen den skyldige? Kan Mia stole på forklaringene til sine aller nærmeste?

Mange løse tråder knyttes pent sammen, og slutten er ganske så overraskende.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

En kald død av Fritz de Bourg. Bokforside. Foto: Vigmostad & Bjørke.
En kald død av Fritz de Bourg

Drammen, tidlig 50-tallet.

En tidligere bokser og motstandsmann tar sitt liv ved på spektakulært vis å drukne seg i en råk i elva.

Nikolay Wolff driver KrimMagasinet og vil skrive om saken, siden han lurer på hva som kunne drive mannen til en slik handling. Krigen er fortsatt nær fortid, og Nikolay får erfare at å rote opp i ting som skjedde i krigsårene, verken er populært eller trygt.

Boka gir et fint tidsbilde fra Drammen. For lokalkjente er det interessante stedsbeskrivelser, og forfatteren gir et godt bilde av hvordan folk levde og hvordan omgangstonen var. Rart for en leser i 2021 å se høflighetsformene De og Dem i bruk.. og hvor vanlig det var å røyke – overalt, og i alle situasjoner! For ikke snakke om alle sekretærer, forværelsesdamer og butlere som fantes! Klasseforskjellene var markante – man skulle kjenne sin plass!

En spennende bok jeg kan anbefale, ikke bare pga plottet, men også fordi boka viser litt om hva krig gjør med mennesker, hvilke virkninger den kan ha for mennesker lenge etterpå.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Kjeden av Adrian McKinty. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Kjeden av Adrian McKinty

Datteren til Rachel blir kidnappet og den eneste måten hun kan få henne tilbake er å betale løsepenger og kidnappe et annet barn, dette får hun beskjed om av kidnapperen som selv har fått sitt barn kidnappet. Om de ikke gjør det de får beskjed om vil alle barna bli drept. Hjernen bak vet at foreldre gjør alt for barna sine og at denne bisarre formen for kjedebrev vil gå videre og videre fordi ingen foreldre tør bryte den, men….

Uhyggelig spennende og vanskelig å legge fra seg.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Si at du er min av Elisabeth Norebäck. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
Si at du er min av Elisabeth Norebäck

Datteren til psykoterapeuten Stella forsvant fra barnevogna, og Stella har med jevne mellomrom i de 20 årene siden datteren forsvant trodd at hun har funnet henne igjen. Hun har reist både innen og utenlands etter mer eller mindre tvilsomme tips og blitt både skuffet og syk når letingen ikke har gitt resultater. Når hun får en ny pasient, Isabella, blir hun overbevist om at datteren hennes har dukket opp, men det er få som tror henne.

Som leser følger vi Stella sin desperate kamp om å bli trodd, men er det nå sikkert at Stella er den forsvunnede datteren??

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »