Blå av Maja Lunde. Bokforside.

Andre bok i klimakvartetten, som Maja Lunde holder på å skrive. Hittil har de tre første kommet ut, Bienes historie, Blå og Przewalskis hest. Hver bok handler om konsekvensene av menneskenes påvirkning på jorda og hva som kan bli vår framtid. I denne boken er temaet vann. Eller mangelen på det…

Selv om jeg personlig likte selve historien i Bienes historie bedre enn denne, må jeg si at Blå har hengt mer med meg i ettertid. Annenhvert kapittel fortelles av Signe i 2017 og David i 2041. Signe er en snart 70 år gammel dame og klimaaktivist, i et vått og kaldt Norge. Hun seiler avgårde med stjålet is i lasten, for å konfrontere mannen som godkjente uthentingen av den – mannen hun en gang elsket. David i befinner seg på flukt med datteren, etter en brann som ble startet av den pågående tørken i Sør-Europa. Han vet ikke hvor kona og sønnen ble av i oppstyret, ei heller om de lever. Eneste fokus er å overleve, og å etterhvert komme seg til “vannlandene”. For her de er nå er det ikke nok vann til alle.

Kontrastene mellom kapitlene fikk meg til å føle meg både våt og kald i det ene øyeblikket, før jeg i neste kjente svetten nedover ryggen og tørsten i halsen. Boka er sterk, og man får virkelig en helt ny glede for å kunne gå bort til vasken og tappe seg et rent glass med vann.

– Nina Fredrikke

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »