I april var det Tone og Sarah som hadde bokstreif. Her var det både tynne og tykke bøker, skjønnlitteratur og sakprosa, og til og med noen bildebøker!

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Et dødsfall i familien, av James Agee

Denne boka kom ut på engelsk i 1957 og er endelig oversatt til norsk. Dette er en varm, selvbiografisk fortelling om Rufus på 6 år som mister faren sin. Vi blir kjent med familien i Knoxville, Tennesse i 1915, rett før faren omkommer i en bilulykke. Forfatteren skriver innenfra personene, og vi blir kjent med følelsene og tankene til ikke bare Rufus, men også hans fars, hans søsters, hans mors og flere slektninger. Det er et imponerende fortellergrep som gir en rik leseropplevelse.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Tulla Larsen - Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Ekko: et essay om algoritmer og begjær, av Lena Lindgren

Debutboken til journalist og politisk kommentator i Morgenbladet, Lena Lindgren. En godt skrevet og høyst aktuell page-turner. Her forsøker forfatteren å komme til bunns i hvordan teknologigigantene, som blant annet Google og Facebook, utnytter menneskelige drifter og instinkter, og hvordan man blir påvirket av algoritmene på internett og sosiale medier. Hun bruker den greske myten om Narcissus og Ekko som bakteppe for denne utforskningen, og det gir noen nye og interessante vinklinger på et tema som allerede er godt diskutert.

Lindgren har et godt, muntlig språk som virkelig engasjerer. Temaet presenteres på en utforskende og intelligent måte. Enten man tilbringer mye tid på sosiale medier eller ikke, er dette en virkelig aktuell og viktig bok man burde få med seg!

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Svømmerne, av Julie Otsuka

Julie Otsuka har skrevet en underfundig roman som begynner som en felleshistorie om en samling mennesker som er faste svømmere på et offentlig svømmebasseng. Denne delen er morsom og lekende. Så sirkler historien inn på en av personene, den demente Alice, og vi får følge henne når hun må flytte til en institusjon. Da blir språket klinisk og profesjonelt. Den siste delen er fortalt av datteren til Alice, og her er språket mykere igjen. Det er nydelig skrevet, med masse innlevelse, om hvordan verden oppfattes og forsvinner. Otsuka har et utrolig grep om språket, og er en forfatter som har blitt nominert til, og fått, veldig mange priser.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Fugletribunalet, av Agnes Ravatn

Uventet, spennende og guffen – men ikke uten humor.

Vi møter 32 år gamle Allis, som slutter i jobben som programleder etter en sexskandale som det blir store medieoppslag av. Hun rømmer fra eksmannen, venner og familie, i et forsøk på å unnslippe skammen. Allis ender opp som gartner og hushjelp hos Sigurd Bagge, i et stort, gammelt hus i en avsidesliggende bygd i Norge. Han er i førtiårene, gift, men er alene i huset. Sigurd er arrogant og avvisende. Han har klare regler for hva Allis skal gjøre: hun skal lage mat og stelle i hagen og huset, ellers skal de ha minimalt med kontakt.

Til tross for reglene, får de mer og mer kontakt med hverandre. Allis vil bli en mer robust person etter skandalen, men Sigurds væremåte får henne til å oppføre seg selvutslettende og underdanig. Det blir etterhvert tydelig for Allis at også Sigurd, i likhet med henne, bærer på en skyld og en skam som han ønsker å sone for. Og hvor blir det av kona hans? Det er åpenbart noe som ikke stemmer.

Stemningen her er foruroligende og mørk, men Agnes Ravatns humoristiske skildringer av Allis’ eksistensielle krise balanserer fortellingen på en flott måte.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ja, vi elsker av Tove Braathen. Bokforside.
Ikke, av Gro Dahle og Svein Nyhus / Steder å tisse, av Svein Nyhus / Fremmed mann, av Kaja Dahle Nyhus

Jeg er veldig opptatt av å vise frem de fantastiske barnebøkene vi har i Norge! Mange er nydelig illustrerte bøker laget av fantastiske kunstnere, og illustrasjonene kan nytes på linje med et galleribesøk.

Vårt kjente barnebokpar Gro Dahle og Svein Nyhus har blitt nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomspris for boka «Ikke!». Her kan du lese om nominasjonen. Boka handler om en jente som blir så overbeskyttet av foreldrene sine at hun krymper, og historien er vakkert og utfyllende illustrert av Nyhus. Paret har gjennom mange år vist stor evne til å lage bøker om vanskelige ting for barn på en flott måte. Mest kjent er kanskje «Sinna mann» om en pappa som slår. Denne boka, og tegnefilmen som er laget av den, brukes i samtaler med barn på skoler og institusjoner, og slik har hjelpere fanget opp barn som har det vanskelig.

Se intervju med Gro Dahle om bøkene hennes ved å klikke her.

Men paret lager også bøker hver for seg, og noen er bare morsomme, som Svein Nyhus’ «Steder å tisse». Med store, fargerike bilder forteller han enkelt og fantasifullt om noe helt hverdagslig, friheten til å tisse selv.

Datteren til paret, Kaia Nyhus Dahle, har også begynt å lage bøker, i samarbeid med foreldrene, eller alene. Hun har laget den uttrykksfulle boken «Fremmed mann» om hvordan det føles for et barn når mamma får ny kjæreste. Boka er både trist og morsom, og Kaia har arvet sine foreldres evne til å ta barnets synsvinkel. Underfundig og varm.

Her finner du boken «Ikke» i våre bibliotek.

Her finner du boken «Steder å tisse» i våre bibliotek.

Her finner du boken «Fremmed mann» i våre bibliotek.

Blindgjengere av Atle Næss. Bokforside.
Herrene i skogen, av Kerstin Ekman

Vakkert, intrikat essay av en av nordens største nålevende forfattere. “Herrene i skogen” handler om skogen, alt som vokser og lever mellom trærne, og menneskets forhold til den opp gjennom tidene. Den tar for seg hvordan skogen har blitt påvirket av sivilisasjonen, og er samtidig en protest mot blant annet snauhogst, ødeleggelse av gammelskog, og rovdrift på naturressurser.

Konsekvensene for menneskeheten av at mer og mer av skogen forsvinner er en rød tråd. Det er ikke bare snakk om det åpenbare, som ressursmangel og utryddelse av dyr og planter, men også de mentale og kulturelle konsekvensene dette kan ha for samfunnet vårt. Skogens historie blir skildret gjennom minner, anekdoter, myter og eventyr, side om side med biologiske og historiske fakta. Ekman trekker tråder mellom alle temaer og skaper slik en flott helhet.

Denne boken omtales som Kerstin Ekmans livsverk: det er enorme mengder arbeid, erfaringer og kunnskap på hver eneste side. Veldig vakker bok som åpner for mye ettertanke. Passer perfekt når man har god tid til et skikkelig dypdykk.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Ingemarg Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand. Bokforside.
Til jord skal du bli, av Anders Totland

Vilt, morsomt og lettlest fra bøgda et sted på Østlandet i Norge. Vi møter den pensjonerte presten Jacob Juul, som bor alene på gamle prestegården han har fått kjøpt for sine oppsparte penger han har tjent på spritsalg. Han er litt ensom, men trives i sitt eget selskap, og besøker samvittighetsfullt sin kone på sykehjemmet, selv om hun ikke gir tegn til at hun kjenner ham igjen. Plutselig får han besøk av barnevernet, torpedoer, gamle lensmann, en bortkommen sønn, og hele tilværelsen snus på hodet i løpet av få dager. «Heldigvis har ein livslang karriere i Den norske kyrkja førebudd han på å møta dei fleste omstende med ro og optimisme». Boka er full av action, humor og fargerike personligheter, og du er helt normal hvis du ler høyt for deg selv når du leser den.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ingemarg Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand. Bokforside.
Kafka på stranden, av Haruki Murakami

Fantastisk surrealistisk og spennende. I Kafka på Stranden følger vi femtenåringen Kafka Tamura, som rømmer hjemmefra og ender opp i et privat bibliotek i en liten bygd. Han har akkurat startet en ny tilværelse i bygda, da han en dag våkner dekket av en annens blod i en grøftekant. Neste morgen leser han i avisen at faren hans er knivstukket hjemme i familiens hus, milevis unna der Kafka befinner seg. Kan han likevel ha vært involvert i drapet på en eller annen overnaturlig måte?

Vi møter også en eldre, hjerneskadet mann, Nakata. På grunn av en ulykke i barndommen kan han hverken lese eller skrive, men han kan snakke med katter. Denne evnen bruker han da han forsøker å spore opp en bortkommen katt i nabolaget. Etterforskningen setter ham på sporet til en mystisk kattemorder, og uforklarlige ting begynner å skje. Nakata må reise ut av Tokyo alene for første gang. Historien mister gradvis kontakt med virkeligheten og følger snart sin egen drømmelogikk. Her gjelder det å ha et åpent sinn for alle merkverdighetene som skjer. En eventyrlig, labyrintisk roman for den som vil prøve seg på noe helt nytt.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Translate »