I desember var det Ena Therese og Nina Fredrikke som anbefalte bøker. Det var både litt dystre, humoristiske og hjertevarme bøker. Og til og med en barnebok. Noe for alle, med andre ord.

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Julegrisen, av J.K. Rowling

Når Jacks aller beste venn i hele verden, kosegrisen Gisse Gis, faller offer for en krangel mellom Jack og stesøsteren, er Jack utrøstelig. Gisse ble hevet ut av bilen på motorveien og var ikke å finne igjen.

Men midt i natten vekkes Jack av at lekene hans har våknet til liv, og de kan fortelle at Gisse nå befinner seg i De forsvunnedes land. Landet der alt man mister havner. Og kun i natt, på selve julekvelden, har Jack mulighet til å komme seg dit og redde Gisse. Men hvordan kommer man seg til De forsvunnedes land? Ved å gå seg bort…

Boka er fin, med tydelig språk og er hyggelig både for barn og voksne. Alle som har hatt en spesiell bamse i livet sitt, vil forstå Jacks sorg. I tillegg får navnene på byene i De forsvunnedes land – Bruk-og-kast, Synd-det-er-vekk og De savnedes by – deg til å tenke mer over forbruket vi mennesker har og vårt forhold til ting. Eller kanskje man heller kan si, manglende forhold.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Øyevitnet av Anna Bågstam. Bokforside.
På vegne av venner, av Kristopher Schau

Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige.
Det er lett å tenke at vi alle har noen pårørende, men se for deg at du har flyttet vekk fra familie og venner, kanskje er det brutte bånd som gjør at du på dine eldre dager er alene. Kanskje har du kommet til dette landet alene, og ingen vet noe om bakgrunnen din. Prinsippet med på vegne av venner, er at det ikke er noen kjente pårørende som kan avholde en seremoni for deg. Begravelsene blir lyst ut i håp om at noen kjenner personen, og kan komme dit for å ta et siste farvel, kanskje si noen ord.

I denne korte, men viktige, boken klarer Schau å ta oss med på en reise som byr på triste stunder, men også koselige lysglimt.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Tulla Larsen - Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Evelyn Hugos syv ektemenn, av Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugo er den barmfagre skuespillerinnen som slår seg fram og gjør det stort i Hollywood fra 50- til 80-tallet. Det er glamorøse fester og flotte kjoler. Men som det ofte er, skjuler det seg mye bak fasaden.

Monique Grant er journalist i magasinet Vivant, og er midt i en skilsmisse. Hun har skrevet et par gode saker, men er på ingen måte noen anerkjent journalist. Hun blir dermed meget overrasket da sjefen hennes forteller at Evelyn Hugo har kontaktet dem og ønsker at Monique – og ingen andre – skal skrive en sak om henne. Hva kan Evelyn ønske av Monique? Og hvorfor akkurat henne?

Det viser seg at Evelyn egentlig ikke ønsker at Monique skal skrive en sak for magasinet, men at hun skal skrive hennes memoar. Evelyn er klar for å fortelle verden sannheten. Alt om livet i Hollywood og hennes syv ektemenn.

Med tiden utvikler Monique og Evelyn et slags vennskap, men vil det holde når Monique får vite sannheten om hvorfor Evelyn valgte akkurat henne til å skrive denne historien? Det eneste jeg kan si, er at det snur opp ned på hele Moniques liv og alt hun har trodd.

Boka er godt bygget opp, interessant og setter fokus på retten til å elske den man vil. En fin bok om både vennskap og kjærlighet, men også om å måtte gi slipp på det man vil ha, for å få det man ønsker.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Lille Linerle, av Myriam H. Bjerkli

Uhyggelig krim fra en vond hverdag i Vestfolds mørke skoger. Vi møter her lille Mari på 7 år, som bor sammen med mamma. På nattbordet har Mari et bilde av pappa, og hun håper at de en dag skal treffes. Men barndommens naive tillit sender henne ut på en farlig vei. I tillegg til Mari blir vi også kjent med politietterforsker Håkon Håkonsen, ingen helt, men en godhjertet middelmådig mann, som vil alle det beste.

Dette er rå og ærlig krim, den er lettlest fordi det er en jevn driv og god beskrivelse av hendelsene gjennom hele boken.

Dette er bok nr 1 i Kodal-triologien, men den kan leses frittstående. Bok 2 heter Stella Polaris, og bok 3 heter Djevelens yngel. I den sistnevnte møter vi igjen noen fra bok nr 1…

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Bergverket av Ingvild Schade. Bokforside.
Alkymisten, av Paulo Coelho

Dette er en sånn bok som man godt kan forstå at var revolusjonerende da den kom ut på slutten av 80-tallet. Og den holder seg aktuell, selv nå, 34 år etterpå. En bok man gjerne kan kan lese igjen med jevne mellomrom, for å minne seg selv på å følge sin egen vei og gjøre det man føler er riktig for seg.

Boken handler om en gutt, eller kanskje bedre å si en ung mann, Santiago, som jobber som gjeter. Han vil nemlig se verden. I det siste har Santiago hatt en gjentagende drøm om å finne en skatt ved pyramidene.

Guttens reiser avgårde og på veien lærer han å stole på sine egne instinkter, komme mer i kontakt med seg selv og se og forstå alle tegnene som Gud sender han. Han går på et par smeller, han utfordres og han må være kreativ. Men samtidig vet han at han ikke ønsker å gi opp. Det er noe som leder han i hans liv, for at han en dag skal komme dit det er meningen.

Boken får deg til å tenke over hvilke valg du valgt å ta i livet. Har man en litt spirituell side, vil man nok enklere ta til seg dette med å følge tegn fra Gud (eller universet, om man ikke er religiøs). Og da kan man jo alltid stille seg spørsmålet – sendes tegnene til oss – eller ser vi dem fordi vi ser etter dem? Men livet blir nok litt mer spennende, og litt mer magisk, om man tror på det første. Og det er det Coelho lever etter og tror på. Og det er det han minner oss på i denne boken.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ja, vi elsker av Tove Braathen. Bokforside.
Hestekrefter, av Lars Mytting

En utdatert bensinstasjon som symboliserer ungdomstiden, et bygdesamfunn som savner det som en gang var. Men i fortida kan man jo ikke leve for bestandig?

Lars Mytting tar oss med på en reise i hvordan vi kan ta vare på minnene fra fortida, men samtidig bevege oss fremover.

Beskrivelsene av omgivelsene får deg nesten til å kjenne bensinlukta fra den hvite Cadillacen som kjører på den lange, svarte riksveien med brøytestikker på hver side. Som en country sang er tonen satt, og stemninga kommer med hver akkord. En bok som får deg hekta fra første stund.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ut og finne bestefar av Arto Paasilinna. Bokforside.
Giæver og Iunker, av Erlend Loe

Gamle Giæver på Giæver-gården skal snart dø, og derfor har han kalt til seg den yngste sønnen for å formidle videre litt visdom fra slekta. Selv om yngstesønnen i farens øyne er ganske håpløs, er han ikke like håpløs som den eldre søsteren og eldste broren, så han er beste kandidat til å ta over gården. Og skal man ta over gården, er det viktig at man kan slektshistorien – og ikke minst at man vet hvorfor Giæverne er bedre enn Iunkerne.

Det eneste positive og det som holder faren i live akkurat nå, er viktigheten av å få ført slektshistorien videre og det faktum at han har hørt av gamle-Iunker også er sjuk. Giæver skal definitivt ikke dø før Iunker, så her er det bare å bite tenna sammen.

Giæver har mange meninger og holdninger til mye. Kapitlene er korte og hvert tar for seg noe Giæver mener at sønnen bør vite. Og kanskje aller mest ta til seg og leve etter.

Boka er morsom med en mørk humor og er skrevet i en veldig Loe-sk ånd. Den peker også på hvordan tiden kan stå litt stille i små bygdesamfunn, og at feider kan pågå lenge – mest fordi det alltid har vært sånn. Romanen er på 157 sider og man kan fint komme gjennom den på en kveld, om man vil.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Blindgjengere av Atle Næss. Bokforside.
Og hver morgen blir veien hjem, lengre og lengre, av Fredrik Backman

En bok om å miste noen, før de dør.

I denne lille, litt triste, men også hyggelige boken, møter vi Noah og Farfar. De har et tett bånd, og i løpet av boken blir det bare tettere. Noah er et nysgjerrig og smart barnebarn, farfar har masse lærdom å gi bort, men tiden renner ut. Hver natt blir torget til farfar mindre og mindre, og hver kveld kommer regnet å skyller bort minnene fra dagen før. Farfar er bekymret for hvordan han skal fortelle Noah, at en dag er han borte, før han er død. Han er nemlig dement.

En fin liten bok, om viktigheten av å lære bort kunnskap fra en generasjon til en annen, og om at kjærligheten mellom farfar og barnebarn, ikke kan stoppes av sykdom.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ingemarg Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand. Bokforside.
Translate »