Bokstreif i november. Illustrasjonsbilde med bokforsidene.

I november var det Tone K og Trine som reiste mellom våre tre bibliotek for å snakke om bøker de har lest og likt den siste tiden. Trine snakket også om Kimen litteraturfestival (som ble gjennomført i uke 45 og hvor Holmestrandbibliotekene var så heldige å få være satellitter), og leseutfordringen Beste norske.

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Beste norske – en leseutfordring fra Lom folkebibliotek

Lom folkebibliotek har i samarbeid med fire av våre fremste litteraturkritikere, Bernhard Ellefsen, Anne Merethe K. Prinos, Margunn Vikingstad og Janneken Øverland, kåret det de mener er de beste norske skjønnlitterære bøkene som er utgitt i perioden 2018 til 2020.

De har valgt ut 15 bøker, og hver uke legges en ny bok ut. Holmestrandbibliotekene er med på utfordringen og har stilt ut bøkene i bibliotekene og lagt de ut på våre tre Facebook-sider.

Adresse Alberta av Victoria Bø. Bokforside. Foto: Vigmostad Bjørke forlag.
Adresse Alberta av Victoria Bø

Vi møter norskættede Jenni som har bodd hele sitt voksne liv med mannen sin på en gård i Canada. Siden mannen har forlatt henne, har hele livet hennes forandret seg. Hun må flyttte fra gården og lage sitt eget liv. Gjennom bearbeidelsen av sorgen over det hun har mistet og møter med mennesker, følger vi henne når hun blir bedre kjent med seg selv og lærer at alt kanskje ikke er slik man alltid har trodd. Det gir både Jenni og leseren ny innsikt.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Longyearbyen av Heidi Sævareid. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Longyearbyen av Heidi Sævareid

Handlingen i boka er lagt til Svalbard på 1950-tallet. Finn har fått jobb som lege på øya, og flytter dit med kona Eivor og deres to døtre. Finn jobber mye på sykehuset og Eivor steller hjemme. Hun er mye alene, føler seg isolert og lengter tilbake til Oslo. Bare når hun drar på skitur med sysselmannens husky, blir hun varm og føler seg fri.

På 1950-tallet var Svalbard helt isolert fra oktober til mai. Finn undersøker alle gruverarbeiderne før siste båten går før vinteren, og sender de syke hjem. Funksjonærene blir ikke undersøkt, og en av dem blir psykisk syk og er til fare både for seg selv og andre. Hva gjør man da, når isen har lagt seg og det er mange måneder til neste båt?

En roman hvor man får kjenne på kulda og isolasjonen, men også på gleden og jubelen når sola vender tilbake.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Når sola vender tilbake, vil vi vite av Leif Enger. Bokforside. Foto: Forlaget Press.
Når sola vender tilbake, vil vi vite av Leif Enger

En forunderlig roman om en liten, nedlagt industriby i Midtvesten, menneskene som bor der og deres komiske, tragiske og løfterike opplevelser. Vi følger Virgil Wander gjennom en alvorlig ulykke. Han føler seg helt annerledes etterpå, og ser på livet og menneskene rundt seg med nye øyne.

Du blir glad i de rare, hverdagslige personene i denne boka.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Kunsten å stå opp om morgenen av Robert Mood. Bokforside. Foto: Kagge forlag
Kunsten å stå opp om morgenen: 10 råd for livet av Robert Mood

Robert Mood er kjent som president i Røde Kors og generalløyntnant i forsvaret. En tøff og saklig selvhjelpsbok krydret med historier fra forsvaret og klok livserfaring.

Tabita av Iben Mondrup. Bokforside. Foto: Pax forlag.
Tabita av Iben Mondrup

Tabita er Iben Mondrups syvende roman, og den første som er oversatt til norsk. Boka er oversatt av Trude Marstein, som ghar gjort en meget god jobb.

Tabita skildrer en en dyster del av dansk historie, og handler om den grønlandske jenta Tabita som blir tatt/adoptert til danmark sammen med lillebroren. Historien trekker
paralleller til «det grønlandske eksperimentet» i 1951, hvor grønlandske barn ble sendt til Danmark på et «dannelsesopphold» i ett år i regi av den danske staten.

Forfatteren har nærgående kjennskap til den grønlandske kulturen (oppvokst på Grønland med danske foreldre), og viser oss et bilde av en kultur som sjelden kommer til orde.

Det regnet fugler av Jocelyn Saucier. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Det regnet fugler av Jocelyne Saucier

Canada. Tre gamle menn som har rømt fra menneskene og ut i villmarka og slått seg ned i hver sin hytte, og tror de ikke trenger mer. En fotograf som er på jakt etter overlevende fra Storbrannene i 1916, finner ikke det hun leter etter, men noe helt annet. En fortiet familiehemmelighet viser deg å være en kvinne som har vært stengt inne i 66 år. Hennes nevø gir henne friheten på tampen av livet.

Gjennom et vakkert språk får vi være med disse sterke skjebnene og oppleve fellesskap og nærhet, midt i Canadas villmark.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »