Bokstreif artikkelbilde. Kollage av alle bøkene. Illustrasjonsbilde.

Bokstreif i oktober ble presentert av Pippi & Kari. Månedens anbefalinger var av det varierte slaget, så her er det noe for alle.

En vakker dag av Soudabeh Alishani. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
En vakker dag av Soudabeh Alishahi

Afra vokser opp i et Iran styrt av sjahen. Som jente kunne hun kle seg som hun ville, i bikini på varme sommerdager, og delta i idrettsaktiviteter som hun ville. Men sjahen undervurderer islamistene, som overtar makten til massenes jubel i 1979. Afra må kle seg i heldekkende klær for å unngå mennene som kutter nakne damelår med barberblader. Svartkledte kvinner kryper fram og arresterer de umoralske. De undertrykte er blitt undertrykkere. Maktmisbruk er kun et spørsmål om mulighet.

Men «En vakker dag» handler ikke om politikk – den handler om hverdagen til vanlige mennesker generelt og til kvinneskjebner spesielt.

Skildringen av Afras hverdager gjør inntrykk – jo mindre synlig en kvinne er, desto færre ulemper for islam. Og heldekkende sorte klær gjør deg faktisk helt usynlig!

Men frihetsdrømmen lever – og Afra selv får kjenne på den. En vakker bok om dem som drømmer om frihet en vakker dag…

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud. Bokforside. Foto: Samlaget
Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hattestad

Selv om forfatteren har bodd halve livet i Oslo, er Mjøsa og hjemplassen i Veldre alltid med ham. Oppveksten var ikke så lett, som en funksjonshemmet gutt, og etter hvert åpen homofil, ble det trangt, og han ville vekk. Hovedhandlingen kretser rundt bilturen han skal gjøre med moren sin en dag han er på besøk fra Oslo, alle forberedelser og betraktninger han gjør seg i forbindelse med endringene som har skjedd i bygde-Norge de siste 40-50 årene.

Ei hjertevarm bok som kan fenge de som liker skildringer fra bygda, de som er interessert i nær historie og de som liker oppvekstbøker. Boka er på nynorsk, er lett å lese og har korte kapitler.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Bikkjevakt av Martin Sellevold. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Bikkjevakt av Martin Sellevold

Stian bor i seilbåten sin året rundt. Han tjener til livets opphold ved å oversette tekniske manualer. I tillegg smugler han noen kilo hasj fra Danmark nå og da. Ikke så mye, men nok til at han begynner å bli litt nervøs. Det må ta slutt, dette her.

Men så kommer det et lukrativt tilbud om bare en tur til. Og denne gangen er det ikke noe som skal smugles inn, men ut av landet. Det er Stians tvilsomme kompis Tore som kommer med tilbudet – å smugle en stor gullskatt ut av landet. Det er snakk om mill’ioner – nesten i Olsenbanden-stil. Og alt er taima og tilrettelagt som Egon ville sagt. Men hvem er denne Tore, da? Tore er desperat. Han har mistet jobben, blitt pælma ut av kjæresten og har en astronomisk spillegjeld og innkreverne på nakken – en mann de fleste av oss kanskje ville styre unna når han tilbød lettjente mill’ioner? Eller?

Samtidig hentes skatten opp fra et gammelt skipsvrak på Sørlandskysten. Men det er litt for mange nå som kjenner til, og gjerne vil ha kloa i gullskatten. Nå går det slag i slag. Det blir action med sjøsprøyt og pirater. På kryss og tvers over Nordsjøen. Høk over høk. Fartsfylt og handlingsdrevet. Er det bare ønsketenkning at slutten er litt åpen? Lettere andpusten kjenner jeg at jeg ønsker å følge Stian videre.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Birøkteren fra Aleppo av Christy Lefteri. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Birøkteren fra Aleppo av Christy Lefteri

Ekteparet Nuri og Afra er på flukt fra Syria. Før krigshandlingene startet arbeidet han som birøkter og hun som kunstner. Krig og bombing har nå utslettet byen og livet deres, og de ser ingen annen utvei enn flukt – helst til Storbritannia. Krigen har tatt fra dem det kjæreste de hadde, finnes det noe håp om en bedre tilværelse?

Fengende skrevet bok som gir innsikt i flyktningers vanskelige liv, er det mulig å begynne på nytt i et annet land, med tap av alt som har vært?

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag
Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden

Tor og Frida lever i et haltende ekteskap. Med kostymer og rollespill forsøker Frida å få Tor mer interessert i sengehyggen, men det blir skivebom. Frida får da den idéen at hvis Tor bare har sex med en annen dame, vil alt ordne seg på hjemmebane også. Det tror ikke Tor, MEN han benytter anledningen til å bli med en gruppe på tur til Vardø – ikke for å sjekke damer, men for å titte på fugler. Hans livslange store lidenskap.

Ragna er gift med fotballtreneren Rune, som hun mistenker er homofil. Ragna har nettopp oppdaget at hun har store evner som healer. Hun melder seg på kurs med en belgiske sjaman – kurset finner sted i Vardø.

De to gruppene – fuglekikkerne og heksene – strides om det samme lille området i nord. Tor og Ragna blir utpekt som meglere. Men møtene dem imellom er så tilfredsstillende i seg selv, at de utsetter avgjørelsen.

Dette var utrolig hyggelig og trivelig lesning, bare morsomt og veldig god underholdning!

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Kona og enken av Christian White. Bokforside. Foto: Strawberry Publishing
Kona og enken av Christian White

Psykologisk thriller fra Australia.

I denne spennende boka konfronteres hovedpersonene med: Hvor godt kjenner du egentlig den du elsker?

Ei mor og hennes datter er på flyplassen for å hente familiefaren som har vært på konferanse i London. Men han dukker ikke opp. Hva har skjedd, hvor er han?

Den andre hovedpersonen er Abby, hun opplever ting som viser at heller ikke hun kjente mannen sin så godt som hun trodde… Har det som har skjedd med disse to mennene noen sammenheng?

En fengende spenningsroman der leseren lar seg lure….

Redd deg selv lille hjerte av Wencke Mühleisen. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Redd deg selv, lille hjerte av Wencke Mühleisen

Hvem tenner på en sekstifem år gammel desperat lysten kvinne?

Erika og Jan er begge i sekstiårene, og lever i et tilsynelatende godt ekteskap. De tilhører den privilegerte øvre middelklasse med høy utdannelse og gode jobber. Livet og samlivet burde ikke by på så mange overraskelser. Men den fysiske kjærligheten interesserer ikke Jan lenger. Erika er frustrert og foreslår at de kanskje skal være seksuelt fristilt i ekteskapet fra nå av? Og skulle du sett da… For ja, det vil Jan gjerne! Det synes han var et riktig godt forslag. Han har nemlig et godt seksuelt forhold til den 15 år yngre Marie Dåsevik, og det har han hatt i flere år nå. Erika så ikke den komme!

Hun blir både sint, sjalu og redd. Det er vanskelig å bli eldre og kjenne seg mindre attraktiv. Kjærligheten tåler ikke alt. Vi må visst gjøre noe selv for å bevare den.

En fin bok om ekteskaplige maktkamper, om aldring og alle tings forgjengelighet.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Det hvite kartet av Cecilie Enger. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Det hvite kartet av Cecilie Enger

Denne historiske romanen handler om de første kvinnelige skipsrederne i Haugesund.

Tiden er slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Bertha Torgersen og Hanna Brummenes var pionerer i en tid der kvinners mål var ekteskap og barn, og det å slå seg opp som redere for kvinner var uhørt. De ble kalt «mannedamene», og spesielt Hanna likte å kle seg i mannfolkklær og hadde teft for forretninger. De var redere gjennom begge verdenskrigene og mistet mange skip.

Damene levde og arbeidet sammen og var sannsynligvis lesbiske før dette ordet var oppfunnet!

Dette var en veldig interessant historie og en historisk roman som var lett å lese.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Mødre i motvind av Øystein Bjørge. Bokforside. Foto: Svein Sandnes bokforlag
Mødre i motvind – en fortelling om sterke kvinner på 1700-tallet av Øystein Bjørge

Nerdalen ligger i Nedre Eggedal, mellom Andersnatten og verneområdet Trillemarka – et godt stykke innpå skogen mot Numedal.

Her har skogsdrift vært selve livsnerven etter at det ble ryddet land på 1500-tallet. Et lite samfunn vokste fram i dette dalføret. Grenda ligger tilsynelatende øde til, men likevel var de en del av storsamfunnet. Mye kan tyde på at det var en god del gjennomgangstrafikk mellom Numedal og Sigdal som gikk gjennom Nerdalen. Der er derfor slett ikke sikkert at de var så isolert som beliggenhet og topografi skulle tilsi, ifølge forfatter Øystein Bjørge.

Mødre i motvind beskriver kampen for tilværelsen på 1700-tallet i den lille Sigdalsgrenda. Romanen bygger på faktiske hendelser og personer som har levd. De som bodde her var leilendinger, og vi følger bygdefolkets liv gjennom tre sterke kvinneskikkelser. Gjennom fire generasjoner følger vi dem i kampen for å overleve, mot underernæring, sykdom og død.

Språket er enkelt og godt. En handlingsdrevet roman – du må bare lese videre. Minner meg egentlig litt om en serieroman, men her får vi altså hele historien mellom to permer. Spennende at det handler om mennesker som faktisk har levd – og jeg synes Bjørge gir dem akkurat så mye liv og innhold at det virker sannsynlig.

Petra Pettersens perfekte plan av Lene Lauritsen Kjølner. Bokforside. Foto: Fagervik forlag
Petra Pettersens perfekte plan av Lene Lauritsen Kjølner

Hva er vel bedre lesestoff enn en koselig juleroman?

Hovedpersonen Petra er midt i førtiårene og jobber i en bokhandel. Lenge har hun innsett at ekteskapet hennes bare er en trygg ramme rundt tilværelsen. Kan noe skje som gir livet mer innhold? Petra har stor interesse for kunst, og har lenge drømt om å starte et galleri.

Fortellingen går fremover i hurtig tempo, det er mye som plutselig skjer i livet hennes og som viser at det er aldri for sent å gjennomføre drømmer. I løpet av åtte uker før jul snus livet hennes på hodet.

En herlig feelgood-roman av en forfatter som er mest kjent for bøkene om privatdetektiv Olivia Henriksen.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »