Bokstreif artikkelbilde september 2021

Endelig kunne vi invitere til et fysisk Bokstreif igjen, og vi var veldig glade for å kunne presentere Anne-Lene Kiste Johansen som vår gjesteopptreden denne høsten. Anne-Lene er fra Holmestrand og har jobbet som både lærer og skolebibliotekar. Hun er også med i Botne historielag. En super formidler som kom med flere gode tips til bøker å lese.

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg. Bokforside. Foto: LIV-forlag.
Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg

Vi er på slutten av 1700-tallet på Tjøme på gården Medø. Maria Håkonsdatter har blitt giftet bort, egentlig mot sin vilje til Kristoffer Medø, sjøkaptein og dobbelt så gammel som henne.Det er et blodslit på gården. Hun må drive den alene når ektemannen er ute til sjøs. Det er sult og mange av barna deres dør. Men Maria har et livsmot som er beundringsverdig og boka er både spennende og rørende.

Kan anbefale på det varmeste!

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Felemakaren av Edvard Hoem. Bokforside. Foto: Oktober forlag.
Felemakaren av Edvard Hoem

Hoem forteller veldig godt om sin forfar og hans oppvekst i Moldetraktene. En hendelse i hjemmet preger hovedpersonen hele livet. Kanskje nettopp derfor verver han seg til marinen og går på sine bein til København og opplever slaget på Københavns red i krig mot engelskmennene. Seinere blir han tatt til fange og sendt til prisonen i England. Her lærer han å lage feler og blir en felemaker som lever av det yrket.

Vi blir glad i denne helstøpte personen og lever med ham i livet som far til 7 jenter og i hverdagsstrevet, ei flott bok.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Hekneveven av Lars Mytting. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Hekneveven av Lars Mytting

Boka handler om Jehans som vokser opp i små kår i nærheten av Fåvang i Gudbrandsdalen. Mora hans er død og presten i bygda har henta ham hjem fra Tyskland der hans mor var gift. Han var tvilling, men man regner med at den andre tvillingen er død. Presten Kai Schweigaard er nesten besatt av å finne en vev som Heknesøstrene skal ha vevet på 1600-tallet. De er knytta til to kirkeklokker som er blitt adskilt. Dette er en livsoppgave for presten samtidig som han også tar seg av Jehans. Jehans vokser opp hos fattige slektninger. Han er en begavet gutt som gjerne ville bli ingeniør, men det er det ikke penger til. Han utviser etterhvert stor dyktighet i bygda og vi får et innblikk i 1900-tallets utvikling med strøm, bureising og meieribruk.

Det er en meget velskrevet bok hvor vi får et dypt innblikk i Norge på 1900-tallet. Vi møter også engelskmannen Viktor som får en stor rolle i Jehans sitt liv, også. En flott, interessant og fengende roman.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Gud smiler av Olav Duun. Bokforside. Foto: Bokvennen forlag
Gud smiler av Olav Duun

Her er vi på 20-tallet i Norge med økonomiske problemer på en liten gård i Nord-Trøndelag. Det vil si, det er ikke de økonomiske problemene som får hovedfokus,for det er det hovedpersonen Justin og bygda rundt ham som har. Justin er en stakkar på et vis som mister faren veldig tidlig og mora etter hvert. Han har en fostersøster som han utnytter som arbeidskraft på gården. Han er ærgjerrig og gifter seg med datter til handelsmannen på stedet uten at det får en lykkelig slutt. Boka skifter synsvinkel og vi møter Gudrun som har fått prøvd seg i livets skole. Her er det metoo-problematikk og alkoholisme.

Duun skriver om levende mennesker av kjøtt og blod. Når man har lest litt Duun kommer en inn i språket, da blir det ingen hindring.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

En sjøens helt bok 1: Skogsmatrosen av Jon Michelet. Bokforside. Foto: Oktober forlag.
En sjøens helt: Skogsmatrosen av Jon Michelet

Her møter vi Halvor Skramstad, 18 år som mønstrer på en Wilhelmsenbåt i 1939. Med 2.verdenskrig som bakteppe gjør Halvor sine erfaringer til sjøs. Og krigen blir så absolutt ikke bare bakteppe etter hvert. Det blir torpederirnger og tøffe tak.

Når vi leser, blir vi veldig glad i unggutten fra Rena. Det er også mye historie og geografi å lære ut fra boka til Michelet. Han skrev i alt 6 bind før han måtte gi opp for kreften, en fantastisk innsats for krigsseilerne som kom hjem nesten æresløse etter å ha ofra alt for Norge under krigen.

Mitt liv som rotte av Joyce Carol Oates. Bokforside. Foto: Pax forlag.
Mitt liv som rotte av Joyce Carol Oates

Oates er en amerikansk forfatter som er 83 år og har skrevet bøker siden 1983

Denne boka omhandler en søskenflokk i Sørstatene som vokser opp i et litt patriarkalsk hjem hvor faren bestemmer det meste. Minstejenta Violet er alles kjæledegge helt til hun oppdager noe hun helst ikke skal se. En natt er hun oppe og ser at to eldre brødre kommer hjem og har gjort noe forferdelig. De har kjørt ned en mørkhuda ungdom på skolen til Violet.Ved hjelp av faren skal beviser skjules. Dette er fryktelig for Violet å få vite. Hun bærer på en tung hemmelighet en stund før demningen brister på skolen. Det blir oppvask og full ransaking i hjemmet deres. Det er ikke tvil om at det er Violet som er kilden. Hun blir utstøtt av familien og føler seg som en rotte, 12 år gammel. Hun blir sendt til en tante og har det forferdelig, adskilt fra familien og isolert. Ingen i familien får kontakte henne, bestemmer faren.

Dette er en tøff og veldig interessant bok med stor relevans til dagens Amerika. Familien til Violet mener at det er de hvite som alltid får skylda når det er svarte som blir drept. Så her kommer sterke motsetninger fram, veldig godt skrevet av en forfatter som er litteraturprofessor på Princeton.

Translate »