Kollage av alle bokforsidene til bøkene som ble presentert på Bokstreif september 2022

Høstens første Bokstreif ble presentert av Pippi og Kari. Damene fikk mye skryt i etterkant, og her finnes det noe for alle.

Livs saga av Marlen Ferrer. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Livs saga, av Marlen Ferrer

Historien om Liv Gudmundsdatter starter i 1162. I følge historien er vi da i borgerkrigstidens Norge, en turbulent tid med mange maktkamper, mer eller mindre tvilsomme allianser, mye vold, der ingen – fra kongen og nedover – kunne føle seg trygge.

Fra et kloster i Rhinen skriver Liv sin egen historie i 1217. Hun er blitt en eldre dame som nærmer seg slutten. Hun forteller om hvordan livet hennes endret seg etter en stor tragedie som rammet familien. Liv måtte leve på andres nåde og være prisgitt andres vilje. Hun var vakker og intelligent. Livsvalgene styres av ønsket om hevn og ønsket om å bestemme sin egen skjebne.

Det er en farlig vei for en kvinne, men av og til har man ingenting å tape.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Brannen av Daniela Krien. Bokforside. Foto: Forlaget Press
Brannen, av Daniela Krien

«Hva gjør man når kjærligheten har blitt gammel, avstanden større enn nærheten, og lidenskap og erotikk bare et fjernt minne?»

Romanen handler om samlivet til psykologen Rahel og litteraturprofessoren Peter. Kan to ferieuker på landet bøte på det tause og kjølige forholdet deres?

Handlingen foregår i Tyskland, og forfatteren tar også opp hvordan det tyske samfunnet ble påvirket av Murens fall, hun beskriver dagens tidsånd og familiehemmeligheter.

En fin blanding av psykologisk dybde, humor og underholdende lesning.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Madam Blonde av Kaja Nylund. Bokforside. Foto: Pitch forlag
Madame Blonde, av Kaja Nylund

Dette er første bok i en ny, norsk feelgood-serie.

Vi er på Havbrott fyrstasjon, mars 1903. Det har vært en voldsom storm natten gjennom, men omsider ser stormen ut til å løye. Fyrvokterassistenten er på vei fra fyret mot huset etter en lang og søvnløs natt, da han finner det han tror er et kvinnelik i fjæra. Han gjenkjenner liket som Emilie Lockert – en fordums skjønnhet fra hjemstedet sitt. Han får henne i hus, og sakte med sikkert våkner hun til liv.

Emilie vender hjem etter en lang karriere som kabaretartist i Paris. Nå minnes hun tiden i Paris, og ikke minst grunnen til at hun havnet der for så mange år siden. Hun er på vei hjem, men er hun velkommen?

Her finner du boken i våre bibliotek.

Polarsirkelen av Liza Marklund. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag
Polarsirkelen, av Liza Marklund

Omkring 1980 møtes fem tenåringsjenter jevnlig i en lesesirkel. Så forsvinner en av jentene sporløst, og dette blir en uoppklart hendelse inntil det 40 år seinere dukker opp en kvinnelik støpt inn i et brofundament på stedet.

Historien er bygd opp slik at hver av jentene får komme til orde med sine synspunkter og oppfatninger om hva som har skjedd den gang og i tida etter forsvinningen.

Vi befinner oss i Norrbotten langt nord i Sverige, og forfatteren gir et fint tidsbilde fra 80-tallet

Boka er spennende og har en svært overraskende slutt – i hvert fall for denne leseren! VG omtaler Polarsirkelen som Marklunds beste på mange år.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Violeta av Isabel Allende. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag
Violeta, av Isabel Allende

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920. Spanskesyken inntar hjemlandet Chile samtidig som Violeta ser dagens lys. Violetas historie skal strekke seg helt inn i neste pandemi. Det blir historien om en ekstraordinær kvinne, hundre års historie fra det Sør-Amerikanske kontinent – jeg synes det har blitt en flott, medrivende fortelling!

Hun forteller sin historie i brevs form til en hun elsker over alt på jord. Dette er hundre års historie, med alt som hører til et levd liv. Hjertesorg, lidenskapelige forhold, fattigdom og velstand, grusomme tap og intense gleder. Hundre års historie, med kvinnekamp, tyranners framgang og fall – og altså til sist: ikke en, men to pandemier.

Violeta er en lettlest roman. Inngående analyser blir det ikke – men underholdende og samtidig ganske lærerikt.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Vinterpuls av Tore Sivertsen. Bokforside. Foto: Forlagshuset i Vestfold
Vinterpuls, av Tore Sivertsen

Ønsker du deg en spennende bok uten for mye detaljert politietterforskning? Og et miljø som verken er urbant eller fra den engelske landsbygda? Her har du en nordkalott-krim med både humor og spenning.

Handlingen foregår på et lite sted i nærheten av Narvik, og samlingsplassen for innbyggerne er den lokale puben. Der blir vi kjent med mange typer som er artig skildret, ikke minst den frodige og vinglade presten, Gudrun. Det blir også litt romantikk før forfatteren skrur opp spenningen.

Herfra er det snakk om narkotikasmugling, og vi får være med på røff snøscooter-kjøring i et kaldt vinterlandskap. Det skjer drap, og plutselig er det ikke bare idyll og god stemning lenger på stedet.

Boka er lettlest med mye dialog – anbefales!

Her finner du boken i våre bibliotek.

En seksti under av Tor-Håkon Gabriel Håvardson. Bokforside. Foto: Panta forlag
En seksti under, av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Denne boken, En seksti under, er skrevet av gravferdskonsulent og forfatter – en veldig sjelden kombinasjon – Tor-Håkon Gabriel Håvardsen.

Her får vi vite alt om dødsfall, likhenting, forråtnelse og en begravelsesagents liv. Det er jo unektelig et spesielt yrke. Dette er boken for oss nysgjerrige og ikke så fintfølende. Det er nok ikke alle som vil ha glede av å lese denne boken.

For døden er slett ikke alltid vakker, og en gravferdskonsulent har mange oppgaver og mange utfordringer. Dette er (merkelig nok) skrevet med humor og glimt i øyet, men Håvardsen balanserer så fint – akkurat som jeg er sikker på han gjør det i jobben sin.

Ære være ham for å vise oss hverdagene sine, og de uvanlige dagene, i møte med både lik og pårørende. Livet i et begravelsesbyrå er ukonvensjonelt og til tider makabert, men døden berører oss alle.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Englefall av Tracie Chevalier. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag
Englefall, av Tracy Chevalier

En historisk roman fra London på begynnelsen av 1900-tallet. Hovedpersoner i boka er to familier som møtes på gravlunden, siden de har gravsteder ved siden av hverandre. Det er familien Waterhouse, fra middelklassen, og familien Coleman, som er mer som overklasse å regne. Døtrene i familiene er jevngamle, og mye av det som skjer videre i romanen blir fortalt gjennom dem.

Det er nye tider på gang, mer liberale holdninger tar over for tradisjonelle tankesett. Ikke minst gjelder dette kvinner og kvinners plass i samfunnet, Vi får høre om de første demonstrasjoner og opptøyer fra folk som engasjerer seg for kvinners stemmerett. Moren i familien Coleman blir en aktivist i så måte, noe som får mye å si for handlingen i boka.

Forfatteren lar mange personer komme til orde gjennom hver sine kapitler, slik får vi høre forskjellige stemmer og oppfatninger av hendelsene. Slik blir romanen levende og interessant, underholdende og lærerik om den tids samfunn.

Etter ti turbulente år avsluttes boka. Da møtes familiene igjen på gravlunden, og begge familier er i sorg over tragiske tap.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Galgedans av Tor-Håkon Gabriel Håvardson. Bokforside. Foto: Panta forlag
Galgedans, av Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

Samme forfatter – annen sjanger. Jeg ble jo litt nysgjerrig når jeg så at han hadde skrevet spenningsromaner også. Dette er første bok i en trilogi, der tredje og siste bok kommer i løpet av september 2022.

Ingen vanlig krim dette her, for i dette tilfellet er det ingen overraskelse for leseren hvem gjerningspersonen er. Det er hendelsene som er skrekkinngytende og som byr på skrekk, grøss og gru. I overkant makabert – jeg har faktisk ikke tall på hvor mange lik vi ender opp med til slutt.

Begravelsesbyrået har en ganske sentral plass i denne boken også. Når kroppsdeler skal avhendes er det jo praktisk å jobbe i et begravelsesbyrå, ikke sant? Der ligger det jo alltid kister klare for jordens indre – og en kroppsdel eller et lik ekstra med på veien går ofte bra. Velskrevet og spennende.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Løpe ulv av Kjerstin Ekman. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag
Løpe ulv, av Kerstin Ekman

Jeg-personen i Kjerstin Ekmans nyeste bok heter Ulf og er 70 år. I hele sitt liv har han drevet med jakt, vært formann i jaktlaget i bygda og hatt sitt yrke innen skogsforvaltning. Nå har det skjedd noe som gjør at Ulf begynner å reflektere over alle de dyrene han har skutt og forholdet mellom natur og mennesker.

Vi følger Ulf gjennom ett år der han føler seg mer og mer gammel og avfeldig, selv om han gjerne fortsatt vil være til nytte for andre.

Forfatteren får i denne boka belyst temaer som hun selv er veldig opptatt av, det at vi mennesker behandler naturen dårlig. Slik kan vi ikke fortsette.

Språket er flott, og boka er en godbit for dere som liker lavmælte naturskildringer. Romanen har fått strålende kritikker, blant annet terningkast 6 i VG og er nominert til Nordisk Råds litteraturpris!

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Hamnet av Maggie O'Farrel. Bokforside. Foto: Gursli Berg forlag
Hamnet, av Maggie O’Farrell

En liten 11 år gammel pike er dødssyk av pestilens (byllepest). Det står om dager, eller kanskje bare timer. Faren har hastet hjem fra London og blir lettet over å finne datteren sin i live og på bedringens vei. Tragedien er likevel et faktum, for pesten har i stedet tatt livet av sønnen hans og datterens tvillingbror, Hamnet.

Året er 1596, og denne faren er ingen ringere enn William Shakespeare (1564-1616). I alle år siden, har spekulasjonene gått om sønnen Hamnet har hatt noen forbindelse til skuespillet Hamlet som Shakespeare skrev i årene 1602-1604.

Den irske forfatteren Maggie O’Farrell dykker ned i denne historien, og spinner videre på det lille som finnes av historiske kilder. Med fokus på kvinnene i Shakespeare-familien dikter hun seg inn i familiens liv i Stratford Upon Avon. En utrolig flott roman som tar Elizabethtiden på pulsen.

Her finner du boken i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Neste Bokstreif skjer i starten av oktober og da har vi fått inn Suzy Haugan, Kommunikasjonsrådgiver i kommunen, til å komme og snakke bøker for oss. Du kan lese mer om det få det med deg mandag 3. oktober kl. 18 på Sande bibliotek, torsdag 6. oktober kl. 12 i Hof bibliotek, eller fredag 7. oktober kl. 12 i Homestrand bibliotek.

Translate »