Mann på Besseggen. Foto: Pixabay

Denne sommeren kan bli din store mulighet til å bli kjent i eget land. Enten du velger å feriere i nærmiljøet, eller du ønsker å oppsøke nye landsdeler eller ferieformer. Gode opplevelser kan ligge på lur bak neste sving, de trenger verken være eksklusive eller krevende. De kortreiste opplevelsene trenger ikke være dårligere enn flotte utenlandsturer, spesielt ikke for barna.

Det kan være lurt å planlegge ferien, og på biblioteket har vi mange bøker med gode tips til hva man kan finne på. Her har vi valgt ut og gitt en omtale av en del av de nyere bøkene, blant annet om bilturer, fjellturer og sykkelturer. Bøkene er til utlån i Holmestrandbibliotekene, og vi setter deg gjerne på venteliste om de er utlånt når du spør.

Riktig god sommer – håper du blir bedre kjent i vårt vakre land dette året!

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Norges vakreste bilturer: de 18 nasjonale turistvegene av Per Roger Lauritzen

Dette er ei grundig bok for planlegging av neste biltur. Den tar for seg veistrekninger hovedsakelig vest og nord i landet.

Boka har flotte bilder, detaljerte kart og mye informasjon om steder og severdigheter det er verd å stanse ved. Både historie og natur får stor plass, og boka gir deg inspirasjon til å ta fatt på de 2160 kilometerne som de nasjonale turistveiene utgjør.

Tulla Larsen - Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Camping: det gode liv langs landeveien av Geir Svardal

Camping – enten elsker du det, eller du fnyser eller grøsser bare du tenker på en overfylt campingplass!

Denne boka er en hyllest til campinglivet opp gjennom årene, en feiring av friheten på landeveien og fellesskapet på campingplassen.

Boka forteller om hvordan campinglivet, utstyret og plassene har forandret seg. I det siste har veldig mange anskaffet bobil, og siden vi skal feriere i Norge i år, vil nok campinglivet få en renessanse. Denne boka gir noen nostalgiske glimt, samt praktiske tips for de som er nybegynnere innen campingkulturen.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Sykkelferie i Norge: 8 sammenhengende etapper gjennom 18 fylker av Anne Østbø Brevik og Morten Aspås

Sykkelprosjektet til forfatterne ble til ved en tilfeldighet, og gjennom flere år har de blitt kjent med stadig nye områder av landet vårt fra sykkelsetet.

Opplevelsene sine ønsket de å formidle for å gi inspirasjon til andre. Leserne får være med på flere dagers turer i alle landsdeler. Hver tur er delt inn i dagsetapper med avstand og andre beskrivelser som gjør at man kan bruke boka for planlegging av kortere turer også.

Sykling innebærer å bevege seg såpass sakte gjennom landskapet at man får tid til å ta inn naturinntrykk og andre opplevelser.

Boka byr på kontrastene i landet vårt, historiske tilbakeblikk og severdigheter. Den har store, flotte fotografier og teksten er personlig i formen, slik at man får følelsen av å være med disse to forfatterne på tur. Vi får også praktiske tips om planlegging og utstyr. Så da er det vel bare å legge i vei…

Norges beste omveier av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Norges beste omveier av Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes

Noen ganger haster det med å komme fram, og du velger raskeste vei fra A til Å. Andre ganger er veien målet i seg selv, du er åpen for inntrykk og opplevelser som bilturen bringer.

I denne boka gis det en mengde tips til spennende alternativer til hovedfartsårene. Kart og lekre bilder, i tillegg til mye informasjon om både historie, steder og overnattingsmuligheter, gir deg et godt utgangspunkt for å velge en omvei neste gang du er på farten, enten du er sør, nord, vest eller øst i landet. Boka er med i serien Norges beste, som tar for seg bilturisme i Norge.

Norges fineste teltturer: enkle og kortreiste turer i vakker natur av Terje Karlung. Bokforside. Foto: Vigmostad Bjørke.
Norges fineste teltturer: enkle og kortreiste turer i vakker natur av Terje Karlung

Fikk du nok av telting da du gikk i speideren, sier du? Eller da du som barn ble tvunget til å være på en stappfull campingplass i tre uker hver sommer?

Nå er det blitt in med kortreiste naturopplevelser, gjerne overnatting i telt eller hengekøyer, i bynære strøk.

I forordet skriver forfatteren at boka først og fremst er en praktisk guide-bok for deg som ønsker en inspirasjonskilde til en natt eller flere i naturen. Boka gir tips om 90 turer spredd over hele landet, der leirplassene er lett tilgjengelige og den viser hva man ellers kan oppleve i områdene rundt. Tar du utfordringen?

Gi deg selv den gode opplevelsen av å våkne opp grytidlig, kikke ut av teltet og sanse naturen, dyrelivet og dagen som våkner til liv! Ro i sjela, og fugler som kvitrer!

Ut og finne bestefar av Arto Paasilinna. Bokforside.
Jeg fant jeg fant: på eventyr med Espen av Espen Hilton

Vår moderne Askeladd vil i denne boka dele med leserne det han fant på sine mange turer i Norge.

Eventyret begynte da han var med Lars Monsen på tur i 2009, for så et par år senere å være deltaker i 71 grader nord.

Espen Hilton er kjent som blogger, programleder og kjendisstylist. Vi får være med på hans beste turer. Han gir tips om turmat, treningsprogrammer og leker til leirbålet. Boka har lekker layout, er ganske lettlest og har flotte fotos og andre illustrasjoner.

Norges beste hytte til hytte-turer av Marius Nergård Pettersen. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Norge beste hytte til hytte-turer av Marius Nergård Pettersen

I over 150 år har fjellvandrere kunnet ta inn på Den norske Turistforenings hytter. Over hele landet er det spredd små og store hytter – ubetjente, selvbetjente og bemannede. DNT har opparbeidet stier, merket varder og ellers tilrettelagt for at folk skal få fine opplevelser i fjellet.

Denne boka presenterer 39 av de aller fineste fjellturene, enten du vil gå Hardangervidda, Stølsheimen, Jotunheimen, Femundsmarka eller prøve den nordnorske naturen. Her er alt du trenger for å planlegge en tur som passer for deg. Hver rute har angitt tid og hvor krevende den er. Har du ikke gått i fjellet før, så er kanskje denne sommeren en rett tid å begynne?

Kyststien i Vestfold: en vandring i natur og kultur. Foto: Følge Utvikling.
Kyststien i Vestfold : en vandring i natur og kultur

Kyststier er populære og finnes i mange fylker. Denne boka tar for seg turer i skjærgården til gamle Vestfold fylke. Fra Svelvik i nord til Helgeroa i sør.

Boka er delt inn i 14 etapper, med fine beskrivelser og flotte bilder. Gi deg selv noen kortreiste ferieopplevelser i sommer – bruk denne boka som inspirasjon, enten til dagsturer eller lengre turer med innlagt overnatting. Det er også tips om spisesteder og severdigheter. Har du først overvunnet «dørstokk-mila» er mye gjort!

Padleled Vestfold
Padleled Vestfold

I forordet til denne utgivelsen står det: Målet med etablering av Padleled Vestfold er å bidra til trygg padling fra Svelvik i nord til Larvik i sør, samt synliggjøre tilrettelegging og muligheter for padlere, uansett nivå.

Her er det 91 turforslag med gode kart og beskrivelser. Det er også informasjon om Kystleden, Allemansretten, sjømerkesystemet og padleregler.

Les mer om Padleled på Visit Vestfold sine nettisder.

Her kan du bla i kartboka.

Norges beste familietopper av Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund. Bokforside. Foto: Gyldendal forlag.
Norges beste familietopper av Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund

Hvem har ikke sett bilder fra spektakulære fjelltopper i sosiale medier? Og blitt litt misunnelig på den opplevelsen?

I denne boka kan du finne mange tips om toppturer der du kan ha med barn. Forfatterne har i mange år «samlet på» topper og resultatet er blitt denne flotte boka.

Her presenteres turer til 88 fjelltopper i hele Norge, med rutebeskrivelser, kart, bilder og vanskelighetsgrad. Det er også noen forslag til turer på vinteren. Pakk sekken og dra, da vel..!

Norges beste padleturer: slik 12 entusiaster ser det redigert av Per Roger Lauritzen. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Norges beste padleturer: slik 12 entusiaster ser det redigert av Per Roger Lauritzen

De siste årene har det vært en sterkt økende interesse for padling. I en kajakk kommer man tett på naturen, enten turen foregår på mindre skogsvann eller til sjøs.

I denne boka deler 12 drevne padlere sine beste turer, fra hele landet, både lange strekninger i krevende farvann eller kortere turer innaskjærs. De ønsker alle formidle gleden over natur og vær, ja, de gode opplevelsene ved å padle.

Mil etter mil av Cecilie Larvåg. Bokforside. Foto: Scandinavian Vibes.
MIL etter MIL: langs Norges 18 nasjonale turistveger av Cecilie Larvåg

Hele 2151 km med offentlig vei er så vakre eller spektakulære at de har fått status som Nasjonale turistveger.

I denne boken får man informasjon om disse veiene, kart, tips fra kjentfolk og lokalhistorie. Her finner man alt fra den korteste ruten, Gamle Strynefjellsvegen, til den lengste langs Helgelandskysten og den høyeste over Sognefjellet. Boken egner seg for alle som planlegger biltur i Norge. Illustrert med fotografier i farger.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Translate »