Regnbuefargede roser. Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay

Visste du at av verdens 195 land, er det bare 29 land som har legalisert likekjønnet ekteskap? Og at i 69 land er det kriminelt å være homofil? I 8 land kan man få dødsstraff for å elske en annen person av samme kjønn.

Biblioteket er for alle, og da mener vi ALLE. Vi vil derfor markere Pride ved å tipse om bøker med relevante temaer som passer til markeringen som foregår i hele juni.

FOR BARN
Ollianna av Gro Dahle. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Ollianna av Gro Dahle. Illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus

Olli er Olli, sier mamma. Men Olli er ikke så sikker på det. Navnet føles ikke riktig, og det han ser i speilet matcher ikke med det han føler på innsiden. Mamma forstår mer, men pappa forstår lite. Gutter har kort hår, sier pappa. Jeg er ikke gutt, sier Olli.

Denne boken er rørende og tar opp et viktig tema. Historien kan hjelpe både voksne og barn til å forstå at det ikke er så lett å være forelder til, eller å være den, som føler seg annerledes.

Benny går beserk av Tom Erik Fure. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag
Benny går beserk av Tom Erik Fure

Benny går berserk er en hysterisk morsom, ellevill og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før.

11 år gamle Benny elsker julen. Han elsker maten, småkakene, snøen, musikken, dekorasjonene og tradisjonene. Sjokket er derfor stort da foreldrene hans to dager før julaften kommer med en katastrofal nyhet: De har bestemt at hele familien i år skal feire jul i syden! Som om det å bytte ut snø og kjelkekjøring med strand og vinterbleke foreldre i badetøy ikke er ille nok, skal de reise med et vennepar og deres tretten år gamle og altfor kjekke sønn, Ken. Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i syden iført badebukse sammen med Ken, som siden sist de så hverandre har blitt enda kjekkere. Sydenturen må stoppes. Benny må gå berserk.

Omtalen er hentet fra Cappelen Damms hjemmesider.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

10 kniver i hjertet av Nora Dåsnes. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
10 kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Tuva er en helt vanlig 12-åring som skriver dagbok. Ingenting er som før, venninnene krangler og har ikke tid eller lyst til å være sammen med henne lenger. Hun befinner seg midt mellom barn og ungdom og lurer på mange ting. Kan man for eksempel være forelsket i en jente?

Vi møter Tuva den siste dagen i sommerferien. Hun bor sammen med faren sin, spiller i korps, liker å tegne og hater ballsport. Tuva vil både være litt kul (og kanskje litt forelska) samtidig som hun gjerne vil bygge hytte i skogen. Ikke så enkelt å være midt mellom barn og ungdom.

FOR UNGDOM
Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm. Bokforside. Foto: Vigmostad & Bjørke forlag.
Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm

Jens er redd for å drite seg ut, redd for vann og redd for blod.

Edor er sammen med Beate, øver på nye skatetriks, bader naken sammen med Celia og svømmer lengre ut enn han burde. Det eneste Edor er redd for, er måten Jens får det til å krible i magen på.

En roman om altoppslukende kjærlighet, vond og fantastisk på én gang. En kjærlighet alle kan kjenne seg igjen i, enten de er homo, streite, bi eller bare litt på skrå.

Omtalen er hentet fra Vigmostad & Bjørkes hjemmesider.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen

Hvem kunne ikke ønske seg en million?

Robin på 15 år drømmer om å ha et strøkent hus, kule klær og fine ting. Men hvordan skal det gå til når han bor i en rotete og kaotisk raddis-familie?

. Moren er leder for et parti på venstresiden og ønsker redde verden med demonstrasjoner og andre aksjoner for miljø, flytninger osv. Det er alltid rot på kjøkkenet og liv og røre ved middagsbordet. Den ene gangen familien blir tause, er når Robin forteller at han har meldt seg i inn i Unge Høyre! De trodde han skulle «komme ut av skapet» som homofil – noe de har visst om ham lenge.

Men hvordan tjene en million, slik at han kan spekulere i aksjer og tjene enda mer?

Han finner en måte, men jeg vil ikke anbefale andre å gjøre det samme.

Dette var ei veldig morsom bok, jeg tror mange voksne også vil humre gjenkjennende. Og det er artig å følge Robin, som er frustrert over at han er annerledes enn det bråkete familien sin og som har drømmer om et annet liv, et liv på solsiden!

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Nå skjer det av Sofia Nordin. Bokforside. Foto: Mangschou forlag.
Nå skjer det av Sofia Nordin

Stella vet hun er populær, en sånn som jentene vil være og guttene vil være sammen med. Det er fordi hun er god til å late som. Late som om hun bryr seg om guttehistorier, kule klær og fester. Men hun kjenner ingenting når hun flørter med guttene rundt seg. Det er lenge siden hun har skjønt at det er bare er én hun virkelig bryr seg om. Verden fineste jente. Bestevenninnen Sigrid.

Men våger Stella å vise hva hun føler? Kommer Sigrid til å le av henne og synes hun er ekkel? Og er Stella villig til å ofre posisjonen som skolens dronning og kanskje miste bestevenninnen sin samtidig?

Nå skjer det er en sterk, ekte og nær historie om forelskelse, glede, sorg, håp og svik – og om hvordan det som burde være lett og enkelt, ikke alltid er det likevel.

Omtalen er hentet fra Mangschou forlags hjemmesider.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

FOR VOKSNE
Det langsomme livet av Abdellah Taïa. Bokforside. Foto: Solum Bokvennen.
Det langsomme livet av Abdellah Taïa

Etter attentatene i Paris i 2015 befinner marokkaneren Mounir, en 40 år gammel homofil araber, seg i en prekær situasjon. Han har nettopp flyttet inn i en leilighet i rue de Turenne. En dag oppstår det en situasjon som får kvinnen i leiligheten over til å tilkalle politiet.

Antoine, politietterforskeren som avhører Mounir, mistenker ham for ha en kobling til muslimske ekstremister.

Men det er uklart om Antoine virkelig finnes eller om han er et produkt av Mounirs vrangforestillinger. Hva er egentlig virkelig og hva er det Mounir selv innbiller seg? Hvor går grensen mellom sannhet og fantasi? Det er noe av alt denne banebrytende romanen utforsker.

Omtalen er hentet fra Solums bokvennens hjemmesider.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Det blir aldri lyst her av Tina Åmodt. Bokforside. Foto: Kolon forlag.
Det blir aldri lyst her av Tina Åmodt

Midt på vinteren reiser Sara med kjæresten Eli til Finnmark. Mens Eli jobber som fisker, tar Sara bilder av det øde landskapet. Sara strever med å få kontroll over tankene sine og seg selv. Det eneste hun er sikker på, er at hun må være der Eli er. Men er det kjærlighet som knytter dem sammen?

Det blir aldri lyst her er en intens fortelling om avhengighet, makt, ambivalens og hemmeligheter – og om å prøve å se klart i mørket.

Omtalen er hentet fra Kolon forlags hjemmesider.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

I godt selskap av Naoise Dolan. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
I godt selskap av Naoise Dolan

Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med. Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap.

Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre.

Omtalen er hentet fra Aschehougs hjemmesider.

Translate »