Jenter sminker seg og lager grimase i speilet. Foto: Pixabay

Den internasjonale kvinnedagen markeres 8. mars hvert eneste år. Bøker om kvinner det skrevet mange av, men de siste årene har det også kommet mer lyrikk med fokus på kvinner og kvinnekamp. En ny likestillingsbølge har skylt over oss. Her nevner vi seks samlinger som tar opp hvordan det er å være kvinne.

Melk og honning av Rupi Kaur. Bokforside.
Melk og honning av Rupi Kaur

Rupi Kaur er poeten som ble instagramkjendis og skriver om selvfølelse, familie og forhold. I tillegg er hun illustratør, designer og performance-kunstner. Hun har fått kvinner over hele verden til å bli opptatt av og til å lese poesi. Hennes fokus ligger på den kvinnelige erfaringen og tekstene er enkle og basert på hennes egne opplevelser. Melk og honning var hennes debutbok, som hun publiserte selv da hun bare var 21 år gammel. Senere kom The sun and her flowers og hennes nyeste bok heter Home body.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Farvel alle hemmeligheter av Helene Guåker. Bokforside.
Farvel alle hemmeligheter av Helene Guåker

Helene Guåker har skrevet flere bøker for voksne og ungdom, og skriver rått og politisk om kropp og sex og kvinnesyn i denne diktsamlingen.

Forlaget skriver:
Hva vil det si å være feminist i dag? Er det at mannen deep throater en dildo for å kjenne på hvordan kvinnen har det? At kvinnen gjør og fører seg som en mann, hva nå det egentlig innebærer? Og hva skjedde med kvinnesolidariteten fra 70-tallet? Med hardtslående, rytmiske, uromantiske, aggressive, humoristiske, ironiske og sårbare dikt stiller Helene Guåker alle disse spørsmålene, og utforsker på uredd vis samfunnets forventninger til hvordan kvinner skal oppleve sex, og om det fortsatt eksisterer «sømmelighetskoder» i språket.

Underveis kommer tanker om kroppen: den som aldri skal bli eldre. Om barn: kvinnekroppen som har kort utløpsdato. Om dating: det mekaniske ved måten vi finner hverandre. Om seksualitet: forventning, porno, grensesetting. Og om kjærlighet: den som dukker opp når man minst venter det.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

En eller to eller hundrevis av søstre av Amalie Kasin Lerstang (red.). Bokforside.
En eller to eller hundrevis av søstre – dikt om kvinner og kvinnekamp

En antologi skrevet av og om kvinner. Her finner man nye og gamle stemmer (som Mette Moestrup og Inger Hagerup), og poesi som strekker seg over årtier og landegrenser. Det handler om kamp for egne rettigheter, foreldrerollen og om kvinnerollen i endring, for å nevne noe. Dette er likestillingens historie i diktform: spennende, engasjerende, sterkt, morsomt og vondt.

Forfatter Amalie Kasin Lerstang har samlet diktene.

Kvinner som hater menn av Sumaya Jirde Ali. Bokforside.
Kvinner som hater menn av Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali er somalisk bodøværing, og aktiv debattant. Hun skriver om kulturforskjeller og rettigheter og bruker aktivt sin bakgrunn i sin poesi. Diktene speiler hennes samfunnsengasjement og de er både kritiske, undrene, provoserende og humoristiske.

Sumaya Jirde Ali er glad i ord, stolt feminist, aktivist og spaltist for Klassekampen. Hun har bidratt til tekstsamlingen Skal liksom liksom-passet ditt bety noe? som kom ut i 2017. I tillegg er hun redaksjonsmedlem for tidsskriftet VOKS.

Poesibok av Naja Marie Aidt. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Poesibok av Naja Marie Aidt

Poesibok er en av de mest betydningsfulle danske diktsamlinger på denne siden av 2000-tallet. En av disse bøkene som alltid og allerede lever sitt eget liv. Også i møte med døden. Som på mange måter er meningen med bøker og litteratur.
– Fra Flamme forlags omtale

Naja Marie Aidt er dansk forfatter som har fått flere store priser. Hun er mest kjent for Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake, som kom i 2017, hvor hun skriver om sin sønn som døde i en ulykke, og Bavian, som kom ut i 2006.

Poesibok er både en fortelling og lange tanketråder, både tenksom og fartsfylt. Noen deler krever mye av leseren, mens andre deler river deg bare med.

Anbefales for de som er glade i å lese poesi og de som har lyst til å bli det.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ingenting usagt av Sabina Store-Ashkari. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Ingenting usagt av Sabina Store-Ashkari

Store-Ashkari ble kjent på Instagram og er en ung, ny stemme. Diktene er korte og ganske enkle, og det handler om forelskelse, kjærlighetssorg og å stå opp for seg selv. Det er søtt og ungdommelig, men de beste diktene har snert. Det er klokskap og livserfaring her, som alle som har vært forelsket og/eller fått hjertet sitt knust, kan kjenne seg igjen i.

«nå mister du meg
sa jeg
og ble
denne gangen mener jeg det
sa jeg
og ble
nå er det helt over
sa jeg
og ble
nå velger jeg meg
sa jeg
og gikk»

Ingenting usagt anbefales for unge kvinner (og menn som vil forstå dem), og for deg som vil huske hvordan det var å være forelsket (eller ung).

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »