Påskekrim for ungdom. Jente mot mørk vegg med rød skrift: God påske... Illustrasjonsbilde.

Man må ikke på voksenhylla med krim for å finne gode krimbøker. Det er skrevet mange spennende og skumle romaner for ungdom også! Påsken er den typiske tiden for krim og her har vi samlet tips om flere bøker vi kan anbefale deg til påskeferien. Ser du noe du vil låne, kan du benytte deg av Bestill-og-hent-tilbudet vårt eller laste ned leseappen BookBites og lese rett på mobilen.

En av oss lyver av Karen M. McManus. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Del 1 av serien Bayview High School: En av oss lyver av Karen M. McManus.

Omtale fra Biblioteksentralen:

Torsdag ettermiddag må fem studenter på Bayview High sitte igjen etter skoletid. De fem klassekameratene er: Bronwyn, også kalt ‘hjernen’, skal gå på Yale og bryter aldri en regel. Addy, ‘skjønnheten’, er den vakre og mest populære jenta på skolen. Nate, ‘den kriminelle’, er idømt prøvetid for å ha solgt dop. Cooper, ‘utøveren’, er en all-star baseball-pitcher. Simon, ‘den utstøtte’, er hjernen bak Bayview Highs beryktede sladder-app. Men Simon kommer seg aldri ut av klasserommet. I løpet av torsdagen dør Simon. Og ifølge etterforskerne var det ikke en ulykke. På fredag hadde han planlagt å offentliggjøre alle de saftige avsløringene om sine fire profilerte klassekamerater. Alle fire er nå mistenkt for drap. Eller er de bare nikkedukker for en morder som fortsatt er på frifot? Alle har hemmeligheter. Det som teller er hvor langt du er villig til å gå for å holde tett.

Passer fra 13 år.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle. Bokforside. Foto: Samlaget.
Djevelen vil alltid finne deg av Lars Mæhle

Bokomtale fra Samlaget:

Korleis hindre djevelen frå å kome tilbake? Slik går skriftet om Djevelens avkom: Når denne boka blir opna, vil det skje. Da er tida inne. Kjære lesarar: De er hjelparane. De skal mane barnet mitt fram. Her. På denne staden. Frøet er planta allereie. Det spirer. Det gror. Men ingen ser. Ingen høyrer. Hjarteslaga til det svarte fosteret. Hysj. Høyr. Kor vart og stille hjartet bankar. Ein mystisk familie, kledd i gamaldagse klede, flyttar inn i nabohuset til Onu. Inne i ei grotte finn Onu og klassekameratane Alex og Irmelin svarteboka til Djevelen. I boka blir det fortalt om det svarte fosteret. Det nærmar seg Valpurgisnatt, natta då djevelen skal fødast på ny. Kva har den nye og merkelege nabojenta Regina med dette å gjere? Og kven i bygda er til å stole på? Djevelen vil alltid finne deg er noko så sjeldan som ein samfunnskritisk og gysande grøssar der lesaren sjølv må vere detektiv og finne djevelen.

Passer for 12 -16 år

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Sanne Løgner av E. Lockhart. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Sanne Løgner av E. Lockhart.

Omtale fra Biblioteksentralen:

Imogen er foreldreløs og en mester i å stikke av og lyve til alle rundt seg. Jule West Williams er en fighter, en sosial kameleon og en atlet. Et intenst vennskap oppstår. Deretter en forsvinning. Et drap. Eller kanskje to. Slagvåpen, forkledninger, blod og sjokolade. Den amerikanske drømmen, superhelter, spioner og skurker. Ei jente som nekter å gi folk det de vil ha av henne. Ei jente som nekter å være den personen hun en gang var. Dette er en historie om utstøtte ungdommer som ikke er rike og perfekte, og hvor langt de er villige til å gå for å finne sin egen lykke, et anstendig liv. Historien starter der den slutter, og begynner med slutten.

Passer fra 13 år.

Boken kan lånes i Bookbites som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Morderens ape av Jakob Wegelius. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Morderens ape av Jakob Wegelius

Omtale fra Biblioteksentralen:

Historiens forteller i denne boken er gorillaen Sally Jones som er maskinist på lasteskipet Hudson Queen. Sally og hennes venn, sjømannen Chiefen, er strandet i Lisboa. Der blir de lurt inn i en smuglerhandel som ikke går som den skal. Hudson Queen forliser og Chief blir uskyldig dømt for drapet på den skyggeaktige Alphonse Morro. For Sally Jones begynner en lang og vanskelig kamp for å overleve og for å renvaske Chief. Og hun har sterke krefter imot seg. Krefter som for enhver pris vil beskytte hemmelighetene som Morro tok med seg da han forsvant i elven Tejo.

Passer for 11-16 år.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og som lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Killerinstinkt av Thomas Enger. Bokforside. Foto: Kagge forlag.
Killerinstinkt av Thomas Enger

Omtale fra Biblioteksentralen:

Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på. Det blir en intens tid for Even. Han må både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg.

Passer fra 13 år.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Skitten snø av Mahmona Khan. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
Skitten snø av Khan Mahmona

Omtale fra Aschehoug:

Vi blir kjent med fire jenter. De tilhører både norsk og pakistansk miljø. Så blir en av jentene lurt og mishandlet og siden truet på livet dersom hun røper gjerningsmannen. Venninnegjengen skjønner at de må gjøre noe. Skitten snø er en sterk og spennende historie fra Oslos norsk-pakistanske miljø. Det handler om voldtekt og om hevn – og hvordan et vennskap mellom jenter med ulik kulturbakgrunn gjør dem sterke.

Passer for 12-16 år.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Spring så fort du kan av Sofia Nordin. Bokforside. Foto: Mangschou forlag.
Spring så fort du kan av Sofia Nordin

Omtale fra Mangschou Forlag:

En mystisk feber har drept nesten alle i Sverige. 13 år gamle Hedvig og Ella er blant de få som overlevde fordi de gjemte seg i skogen. I skogen finner jentene en forfrosset og utsultet gutt, Ante. Ante er 14 år og tror han er den eneste som har overlevd. Han følger med Hedvig og Ella til gården der de har bosatt seg. Det er fint å finne andre overlevende, men det er også til tider utfordrende når man skal bo sammen og ikke alltid er like enige. Ante undrer på om det er greit å bli forelsket og tenke på sex selv om verden er i ferd med å gå under, og om man kan drømme om en fremtid, til tross for at man er feig og rømte når man egentlig burde blitt.

Passer for 11-16 år.

Translate »