Nå er det ikke altfor lenge til skolen starter. Noen skal opp i nytt klassetrinn og noen starter for aller første gang. Her har vi plukket ut noen bøker som handler om livet på skolen, og om utfordringer og gleder som kan dukke opp der.

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Mobiltelefonen, av Janne Aasebø Johnsen

En skikkelig ekkel gutt i klassen er årsaken til at Susanne tar med seg mobilen på skolen, enda det ikke er lov! Så skjer det flere ting, og alt blir helt feil og vanskelig for Susanne en stund. Dagen slutter likevel på en overaskende positiv måte, og kanskje var ikke den gutten så dum når det kom til stykket?

En fin bok i Leseløve-serien, lett å lese med ganske stor skrift og illustrasjoner.

Passer for 6-8 år

Her finner du boka i våre bibliotek.

Øyevitnet av Anna Bågstam. Bokforside.
Matilda, av Roald Dahl

Matilda er ei lita jente på 5 år som skal begynne på skolen. Der stifter hun bekjentskap med overlæreren, Miss Trunchbull, som er ei stor og sterk dame som hater barn, ja, hun er elevenes skrekk! Hun plager og straffer barna så fort anledningen byr seg.

Så viser det seg at Matilda har helt spesielle evner som hun benytter til å ta hevn.

I fortellingen er også Miss Honey, den søte lærerinnen som blir Matildas spesielle venninne.

Boka har mange utrolige innfall og sprø episoder, vel kjent fra både film og teateroppsetninger. Fin til høytlesning for småskole-trinnene og et «must» for alle Roald Dahl-fans.

Passer for 6-10 år

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Tulla Larsen - Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Ella og de andre, av Timo Parvela

Dette er første bok i en lang serie om en finsk skoleklasse.

Det er Ellas klasse og lærer det handler om, men noen vanlig 2. klasse er det ikke. Det skjer nemlig alltid rare og sprø ting, noe mystisk eller spennende som elevene må fikse opp i.

Det er fornøyelig lesning, minst like moro for den voksne, som anbefales å lese høyt fra disse bøkene for barna. Det er gjerne en misforståelse i begynnelsen av hver bok, det baller på seg, og alt må avklares mot slutten, ved hjelp av barnas elleville påfunn og morsomme ideer. Ikke fritt for at man føler sterkt med læreren..

Timo Parvela er en av Finlands mest populære barnebokforfattere. Unn dere denne lesegleden!

Passer for 7-9 år

Her finner du boka i våre bibliotek.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Hun & han, av Katarina von Bredow

Denne svenske forfatteren har skrevet mange fine bøker for unge om vennskap og forelskelse. Hun & han er den andre boka i en trilogi om livet på mellomtrinnet.

Vi blir kjent med Alicia og vennen Anders. Alicia strever hele tiden med å være populær og akseptert. Hun synes Anders er en bra gutt, men av og til irriterer det henne at han framstår så ukul og nerdete.

Så blir hun kjent med en eldre gutt på Facebook, som virker veldig kjekk… men det blir ikke som hun hadde tenkt.

Boka handler om den vanskelige tida mellom barn og voksen, og at du skal være forsiktig med dem du treffer på nettet…

Passer for 11-13 år

Her finner du boka i våre bibliotek.

Bergverket av Ingvild Schade. Bokforside.
Skolehistorier, av Nina Schindler,

Har du lyst til å lese om hvordan andre har det på skolen?

I denne boka er det fire fortellinger: Den hemmelige klubben, En dårlig start på dagen, Skoleforestillingen og Gresskaret i skolehagen.

Boka er i serien Bokbjørn som gir ut bøker på forskjellige lesenivåer. Dette er nivå 2, for litt øvede lesere.

Hvis du tror at det ikke kan skje noe spennende på skolen, kan du lese denne boka der elevene opplever både spenning og mye morsomt med klassen sin.

Passer for 7-9 år

Her finner du boka i våre bibliotek.

Ja, vi elsker av Tove Braathen. Bokforside.
I sjuende himmel – NOT!, av Mari Kjetun

Boka har handling fra en 7. klasse, der det bare er 7 gutter og hele 15 jenter!

Tre av disse jentene er super-egoer, baksnakkere og drama-queens, ifølge hovedpersonen i fortellingen, Lind. Hun er ikke med i noen gjeng, er blitt dumpa av bestevenninnen og blir sett på som en matte-nerd.

I denne boka får vi høre om livet i en klasse, om utestenging, rivalisering og løgn, men også om vennskap og forelskelse. Lett å kjenne seg igjen for den som går på mellomtrinnet.

Passer for 10-12 år

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ut og finne bestefar av Arto Paasilinna. Bokforside.
For en vikar!, av Helena Bross og Christel Rönns

Klassen min er en serie med mange bøker for de yngste skolebarna. Bøkene har gode historier, humor og er lette å kjenne seg igjen i. Bøkene har lite tekst og store fargerike tegninger.

I denne boka venter elevene på å få en vikar, siden læreren deres ikke kan jobbe fordi hun har fått en baby. Å få vikar er alltid spennende, og klassen er forventningsfulle. Men de blir så skuffet, for den mannen, Vidar, som kommer inn i klasserommet, ser så kjedelig ut og er ikke noe morsom i det hele tatt. Han er sur og streng, og nå er det ikke noe moro på skolen mer!

Kan det fortsette slik….?

Passer for 6-7 år

Her finner du boka i våre bibliotek.

Blindgjengere av Atle Næss. Bokforside.
Julius og mobberne, av Martin Svensson

Julius liker den nye jenta i klassen. Det gjør ikke de andre – de synes hun er overlegen og frekk.

Hvordan si klart fra hva man mener når bestevennen er uenig? Og hva om han selv blir mobbet hvis han forsvarer den nye jenta?

Denne boka er en del av en serie på fire, som handler om livet til Julius, på skolen og på fritida. De er lett å kjenne seg igjen i og har mye humor, og litt alvor.

Passer for 7-10 år