30. juli er det den internasjonale vennskapsdagen, så da synes vi det passet å tipse om bøker som handler om nettopp vennskap denne uka. Det er ikke alltid like lett å være venner heller, men heldigvis ordner det som regel.

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside. Foto: Kolon forlag
Mira, av Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøj

Tegneserieromaner er blitt veldig populære blant barn de siste årene. Dette er den første boka i serien om Mira, og den har vunnet priser i Danmark der den først ble utgitt. Anmeldere har kalt den en genial barnebok og en dansk sjarmbombe! Tegneserien handler om vennskap på godt og vondt, om å være i overgangen mellom barn og tenåring. Tegningene er uttrykksfulle og morsomme.

Forlaget skriver:
Det er ikke så rart at Mira føler seg litt ensom da bestevenninnen hennes starter en kjærlighetsklubb med den nye, kule jenta i klassen. For å bli medlem må du ha vært forelsket, og det har Mira aldri vært, selv om hun virkelig prøver.
Hva om hun bestemmer seg for å tenke hardt på en av guttene i klassen, bare en halvtime hver dag eller noe? Blir hun forelsket da? Hvor vanskelig kan det egentlig være?

Passer for 9-12 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Øyevitnet av Anna Bågstam. Bokforside.
Isa + Bea, av Annie Barrows og Sophie Blackall

Ei ny jente har flyttet inn rett over gaten for der Bea bor. Isa er like gammel som Bea, men Bea vil ikke leke med henne! Hun har nok venninner og dessuten virker Isa så kjedelig – hun har nok aldri klatret i trær eller hoppet i sølepytter.. Men så skjer det noe som endrer på dette. Og vennskapet til disse jentene skildres gjennom en lang bokserie, det er mange artige episoder der vi følger livet til disse sjarmerende og driftige venninnene. Bøkene har ganske stor skrift og fine illustrasjoner som gjør at bøkene passer godt for de yngste skoletrinnene.

Passer for 6-9 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Tulla Larsen - Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Sommer med Jo, av Krisine Rui Slettebakken

Endelig sommer, og Frida skal få være med bestevennen Jo på hytta deres ved sjøen. Så gøy det blir med bading, sol og is sammen med hans familie. Men det er en skygge over sommeridyllen: faren til Jo har sittet i fengsel, noe som er vanskelig for Jo å snakke om. Hva faren satt inne for vet ikke Frida. Er alt i orden nå da faren er fri? Ting skjer som gjør at vennskapet deres settes på prøve.

Boka tar opp hvor viktig det er å snakke sammen om ting som er vanskelig, hvor viktig det er for å beholde et vennskap. Dette er ei veldig fin bok, med både spenning, humor og alvor. Boka vant Litteraturprisen for 2021 i Kulturdepartementets prisutdeling til barne- og ungdomslitteratur.

Passer for 11-13 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Venner igjen, av Helena Bross og Christel Rönns

Serien Klassen min er veldig fin for ferske lesere. Handlingen er lett å kjenne seg igjen i, gode historier om skolehverdag og lek.

I denne boka blir vennskapet mellom Siri og Live satt på prøve. Noe dumt skjer i klasserommet en dag, og de blir uvenner og lei seg. Begge går og kjenner på at det er hyggeligere å være venner – men kan de bli det igjen?

Bøkene i serien har store fargerike tegninger og lite tekst, så det er bøker som egner seg godt for lesetrening.

Passer for 6-8 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Bergverket av Ingvild Schade. Bokforside.
Anton og andre uhell, av Gudrun Skretting

Anton på 12 år synes han har hatt nok uhell i livet: for det første ble han født som følge av et uhell – og så mistet han moren sin i en bussulykke og har en far som er deprimert. Men heldigvis har han venninnen Ine. Hun synes at faren til Anton kunne trenge ei ny dame. Tanken følges av handling, og det blir starten på mange morsomme episoder og ei fortelling med mange forviklinger og mye å le av.

Boka er den første av tre i serien, de andre heter: Anton og andre flokkdyr og Anton den store. God fornøyelse!

Passer for 11-14 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ja, vi elsker av Tove Braathen. Bokforside.
Rikka på ordentlig og forever, av Maiken Nylund

Det er ikke greit å være Rikka akkurat nå! Bestevenninna Lise er blitt forelska i Tom i B-klassen og vil ikke snakke om noe annet enn ham. Hun vil ikke gjøre de vanlige tingene som hun pleier med Rikka. En spesiell hendelse gjør at jentene blir uvenner. Som om ikke det er nok, har Rikka problemer i familielivet sitt også – med skilte foreldre med nye barn på hver sin kant. Rikka føler seg midt i mellom alt og utenfor i familien sin. Heldigvis har hun en snill bestemor som er flink til å lytte og som er en god støtte for Rikka. Så flytter det en ny gutt inn i nabolaget…. Kan livet kanskje bli bedre etter hvert?

Første bok i en serie. Koselig og lett å kjenne seg igjen i for barn på mellomtrinnet.

Passer for 10-12 år.

Her finner du serien i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ut og finne bestefar av Arto Paasilinna. Bokforside.
Håndball eller helvete. Av Johanne Scheen Jahnsen

Bøker fra håndballmiljø er det få av, så denne har absolutt et mulighet til å nå ut til alle de barn og unge som driver med håndball.

Det er også en fortelling om vennskap i utakt, om tre venninner som plutselig ikke er så gode venner lenger, om utenforskap og baksnakking. Vilma er hovedpersonen her. Hun vet hun ikke er så god i håndball som de andre to og prøver å heve seg over de stygge blikkene og sviket fra venninnene. Det handler mye om å tørre å være seg selv og ikke la andre bestemme over seg. Øve, øve, øve – hun vil vise dem at hun også kan score mål!

Ei bok sikkert mange vil kjenne seg igjen i.

Passer for 11-14 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Blindgjengere av Atle Næss. Bokforside.
Pokaltyven, av Lars Mæhle, illustrert av Jens A. Larsen Aas

Kalle skal begynne på ny skole. Han er engstelig og sjenert i møte med den nye klassen, 4b.

Det viser seg heldigvis å være en gutt der som gjerne vil bli venn med ham. Eskil heter han, og han vil at de to sammen skal danne en detektivklubb! Kalle er litt tilbakeholden, men lar seg rive med. Det varer ikke lenge før de får sin første sak: en dag de kommer til skolen er en flott pokal borte, den pokalen klassen deres vant i slåball. Hven står bak tyveriet?

Boka er den første i en serie: Mysteriene på Maribakken skole. Et alternativ til de som liker Detektivbyrå 2-serien. De to kameratene får det både morsomt og spennende i møte med mysterier i sitt lokalmiljø.

Passer for 7-9 år.

Her finner du serien i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Ingemarg Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand. Bokforside.
Kampen mot superbitchene, av A. Audhild Solberg

Dette er en serie på fire bøker som også finnes som lydbøker. Hovedpersonen er Anne Bea i 7a, hun er nederst på rangstigen når det gjelder popularitet og et perfekt mobbeoffer for trinnets tre kuleste jenter. Mest fordi hun har albinisme, noe som gjør at hun har helt hvitt hår og hud, og hun ser dårlig.

Hadde det ikke vært for vennen Nils, som er omtrent like utstøtt som Anne Bea, hadde ikke skoledagene vært til å holde ut. Så skal det være en talentkonkurranse på skolen, kanskje Anne Bea, som er veldig god til å synge, kan hevde seg der? Hvis hun tør å ta opp kampene mot superbitchene?

Disse bøkene er både triste og morsomme, om mobbing, men også om kameratskap og om kloke og gode voksne som hovedpersonene har rundt seg. Vi heier på Anne Bea!

Passer for 10-13 år.

Her finner du boka i våre bibliotek.

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Translate »