Sommerles

av | mai 31, 2020

Sommerles er en digital lesekampanje som foregår over sommeren, fra 1. juni til 31. august, hvert år. Kampanjen er rettet mot elever på barneskolen, som betyr at fra det året man skal begynne i 1. klasse og til og med det året man går ut av 7. klasse kan man delta. Deltagerne premieres på hvert tiende nivå og poengene samles blant annet ved å lese bøker og hente kodeord på biblioteket.

Kampanjens fokus ligger på leseglede – og det er viktig å påpeke at alle som deltar kan trekkes ut som vinner av hovedpremien som trekkes etter kampanjens slutt, uavhengig av hvor mange bøker man har lest eller hvilket poengnivå man ligger på.

Sommerles – en lesekampanje

Sommerles startet som en felles lesekampanje for Vestfold i 2012 som en del av Vestfoldbibliotekenes merkevareprosjekt. De to første årene var Sommerles en tradisjonell, papirbasert lesekampanje.

I 2013 ble pådriverne introdusert for begrepet «gamification» under Next Library-konferansen i Aarhus , altså å bruke spillelementer i andre, ikke spillrelaterte kontekster. Det hørtes ut som en metode som kunne brukes for å gjøre sommerlesingen enda morsommere – spesielt for de som ikke var storlesere fra før. Samme høst testet Akershus fylkesbibliotek ut Bibliotekspillet, myntet på ungdommer. Det var et første forsøk på noe av det som var ønsket å utvikle her i Vestfold, en digital lesekampanje som tok i bruk spillelementer for å øke motivasjonen for lesing.

Digitalisering og eksklusiv Sommerles-historie

I 2014 ble kampanjen digital, utviklet av Vestfoldbibliotekene, Vestfold fylkesbibliotek og firmaet Snuti AS. Deltakerne samler XP (poeng), ved å løse oppgaver, ta turen innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt – lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien! Deltakerne får dessuten eksklusiv tilgang til en spesialskrevet Sommerles-fortelling av forfatter Mari Moen Holsve, hvor det skrives en ny historie hvert år som følger hovedkarakterene Asbjørn og Astrid på nye eventyr. Fortellingen kan leses på bokmål, nynorsk, nordsamisk – eller lyttes til som lydfil.

I 2018 ble Sommerles.no en nasjonal kampanje, og i 2019 deltok over 380 kommuner på kampanjen. Deltagerrekorden har økt hvert år – det er vanvittig kult!

Digitale trofeer og premier

Barna som er med på Sommerles.no kan samle digitale trofeer, det finnes over 70 forskjellige å samle, og hente små premier på biblioteket. Det er mange forskjellige premier å velge mellom, og deltakerne får beskjed når de har samlet nok XP til å hente en premie. I tillegg trekkes det ut en hovedvinner ved hvert av Holmestrandbibliotekens tre bibliotek, som får en ekstra påskjønnelse og vinnerens klasse får en overraskelse.

Mer informasjon om Sommerles finner du på altom.sommerles.no

Sommerles-karakteren Munin. En ravn.
Sommerles-logoen
Translate »