Holmestrandbibliotekene var så heldige å få med oss Lars Aaserud på vandring i Sande sentrum. Foredraget hans het “Fra fengsel til freda eik – en sentrumsvandring”. Lars er kjent for sitt dype engasjement for lokalhistorie, i tillegg til å være kulturarbeider, forfatter og en engasjert formidler.

Ikke dårlig vær, bare dårlig klær

Vi turgåere som deltok var kanskje ikke maks heldig med været, men allikevel så troppet det opp åtte (inkludert en flott Golden Retriever kalt Rufus), svært historieinteresserte vandrere i høljeregnet.

Mye historie i Sande sentrum

Turen startet ved at vi ruslet ned til det gamle fengselet som heldigvis er fredet, via brannstasjonen og til området der de gamle bensinstasjonene lå, (kun én av disse er bevart i dag). Vi fikk høre historier om det gamle kornmagasinet, om jernbanen og stasjonsbygningen før vi i samlet flokk vandret videre mot kirken og kirkegården. Lars fortalte blant annet om det britiske flyet som ble skutt ned i 1944. Mannskapet på syv mann døde. Gravene er merket med britiske krigsgravminner.

Vi fikk i tillegg høre om kirkesanger Pedersen og Den Brune mannen. Veien gikk derfra forbi Prestegården og turen endte opp ved den gamle freda eika ved Gunnestad.

Flere turer

Vi håper vi kan få til flere turer med Lars, så følg med på her Holmestrandbibliotekenes hjemmeside eller Holmestrandbibliotekenes Facebook-sider (Hof bibliotek og innbyggerservice, Holmestrand bibliotek og Sande bibliotek), for å få med deg når neste tur blir arrangert.

I tillegg vil det, onsdag 14. oktober kl. 12.00, være mulig å være med på tur i Holmestrand med Anne-Lene Kiste Johansen fra Botne historielag. Her vil turen gå til Kleivbrottet, og Anne-Lene vil snakke om stedene som passeres underveis.

Translate »