Sky formet som hjerte. Foto: Pixabay

Søndag 14. februar faller både fastelavn, morsdag og Valentinsdagen på samme dag. Mange har meninger om kjærlighetsdagen som har blitt så kommersialisert, men om man fokuserer på dagens kjerne – å feire kjærligheten – så er den jo ganske så hyggelig.

Lite er så fantastisk, og så komplisert, som kjærligheten. Den kan være både vakker og vond. Her har vi samlet fem bøker om kjærlighet i alle slags former. Til venner, til deg selv, til familie eller til en partner.

Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk av Jennifer E. Smith. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Sannsynligheten for kjærlighet ved første blikk av Jennifer E. Smith

Tror du på skjebnen? Hvis Hadley ikke hadde kommet for sent til flyet sitt, hadde hun ikke møtt Oliver. Begge skal til London fra USA og kommer i snakk på flyplassen. De blir også sittende ved siden av hverandre på flyet. En spesiell kontakt oppstår i timene over Atlanteren. Blir dette mer enn et flyktig møte? En godt skrevet bok om tilfeldighetene i livet som kanskje kan føre til noe mer?

Romantisk, underholdende og passer for både ungdom og voksne.

Møt meg på museet av Anne Youngson. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Møt meg på museet av Anne Youngson

Gryende kjærlighet i godt voksen alder.

Når Tina Hopgood skriver et brev til en mann hun aldri har møtt, forventer hun ikke et svar. Når Anders Larsen, kurator på Silkeborg museum, svarer, regner heller ikke han med å få brev tilbake.

Tina er i et ekteskap der gården og driften av den er det aller viktigste, mens Anders har mistet sin kone og prøver å finne sin vei ut av sorg og savn.
De leter begge etter noe, men de vet det ikke selv ennå. Anders har ikke lenger håp eller drømmer om fremtiden. Tina er fanget i et ekteskap hun ikke kan huske at hun noensinne valgte. Anders inviterer stadig Tina til å komme på museet og møte ham der, men når er hun klar til det? Brevskrivingen gjør dem sterkere og klar for å ta nye valg.

Langsomt blomstrer korrespondansen mellom dem, etter hvert som de avdekker for hverandre hvem de er. De forteller hverandre om gleder, frykt og oppdagelser. Men plutselig opphører Tinas brev, og Anders blir dypt fortvilet.
Kan deres uventede vennskap overleve?

Dette var en varm og hyggelig bok. Det var en så fin ettertenksomhet i brevene og en langsomhet hos hovedpersonene som gjorde at de ble levende for meg. To litt forsiktige mennesker med sorg og savn, og mer fortid enn fremtid. Ganske så rørende, faktisk.

Boken kan lånes i Bookbites både som e-bok og lydbok. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh

Denne boken er sår og vakker på en gang. Og den handler om kjærlighet i mange former. Spesielt til seg selv og hvordan ta den imot, når man har vokst opp uten å føle seg elsket.

For hjemløse Victoria Jones blir hennes kjærlighet til blomstene en måte å uttrykke seg på. Hun har en egen evne til å sette sammen de vakreste buketter, noe en lokal blomsterhandler får med seg og hun ansetter Victoria. På blomstermarkedet møter Victoria en mystisk mann med tilknytning til hennes fortid, og hun tvinges til å ta et oppgjør med seg selv. Kan hun tro på en lykkelig slutt?

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

Jeg er Leona av Line Baugstø. Bokforside. Foto: Aschehoug forlag.
Jeg er Leona av Line Baugstl

Leona er 13 år og født i feil kropp. Vi møter henne første gang i Vi skulle vært løver, når hun begynner på ny skole for å få en ny start som jente.

Jeg er Leona handler om å begynne på ungdomsskolen og være forelsket i den samme gutten som bestevenninnen. Det er følsomt, innviklet, nydelig og sårt om den første forelskelsen, skrevet på en måte som virkelig tar barn og unge på alvor.

Begge bøkene har vært nominert til Arks barnebokpris, hvor barn mellom 10 og 13 både er med på nominasjonsprosessen og stemmer frem hvem som vinner.

Anbefales for alle som er eller har vært i puberteten, og alle som er eller har vært forelsket!

Vår egen grusomhet av Araminta Hall. Bokforside. Foto: Cappelen Damm forlag.
Vår egen grusomhet av Araminta Hall

Det er kanskje ikke alltid happy ending og sunn kjærlighet..?

Smak litt på dette ordet … CRUELTY = GRUSOMHET

En skarp psykologisk thriller om kjærlighetens og lidenskapens mørkeste sider.

Det handler om Mike og kjæresten Verity (kalt V). Som liten gutt har Mike en vanskelig oppvekst med omsorgssvikt. Heldigvis kommer han i et godt fosterhjem med omsorgsfulle fosterforeldre som ikke gir ham opp.

Mike tar seg etter hvert høyere utdannelse og er usedvanlig ambisiøs. På universitet møter han Verity og de blir fort et par. Verity og Mike utvikler en lek seg imellom som de kaller «suget».

Men etter hvert vikler Mike seg inn i stadig sterkere vrangforestillinger og viser hva voldsom kjærlighet og dypt begjær kan føre til …

Boken kan lånes i Bookbites. Leseappen BookBites kan du lese mer om her.

BONUSTIPS
Popcorn. Foto: Pixabay
Romantiske filmer

Har du ikke lyst til å lese bok, kan du jo heller se en film? Filmoteket er bibliotekenes strømmetjeneste, og her finner du mange romantiske filmer. Bare gå inn på Filmer i menyen øverst på siden, velg spillefilmer og sjangeren romantikk, så får du opp alle de romantiske filmene du kan velge mellom.

Om Filmoteket og hvordan du får tilgang, kan du lese mer om her.